Znajdź swój przepis

Chlebek bananowy z cukinią

26 sierpnia, 2015

Bardzo zdrowy chlebek bananowy z cukinią oraz dużą ilością orzechów. Chlebek jest słodki, wilgotny i podczas pieczenia pachnie wspaniale cynamonem oraz bananami. Ilość cukru w przepisie możesz zmniejszyć lub po prostu upiec go w wersji słonej. Chlebek bananowy to idealna propozycja drugiego śniadania do pracy lub po prostu rewelacyjne ciasto do herbaty lub kawy. Ten chlebek bananowy pokochałam od razu.

Chlebek bananowy z cukinią jest niezwykle prosty w przygotowaniu, właściwie łączymy mokre składniki z suchymi i gotowe. Wyczuwalny w nim jest smak bananów oraz orzechów, natomiast cukinia nie jest absolutnie wyczuwalna.

Chlebek bananowy można spokojnie przechowywać nawet kilka dni pod przykryciem i nie straci za dużo ze swojego smaku. Czasami chlebek jadłam także z serkiem śmietankowym lub smarowałam masełkiem.

Uwielbiam ten przepis za to, że przepełniony jest zdrowymi dodatkami. Mnóstwo orzechów, ja akurat dodałam mieszankę laskowych, włoskich, migdałów i nerkowca. Do tego banany i cukinia. Według mnie chlebek bananowy to zdrowa i pyszna słodycz.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cukinią.

chlebek bananowy

CHLEBEK BANANOWY Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CHLEBEK:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 banany, dojrzałe
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 jajko
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów
  • 1 szklanka drobno startej cukinii

Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Banany dobrze rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozdrobnione banany, jajko, sól oraz wanilię. W trzech partiach dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy cukinię oraz orzechy i mieszamy. Formę o wym 10×25 lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy surowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

chlebek bananowy chlebek-bananowy-z-cukinią-6 chlebek bananowy chlebek bananowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. O.Sielanka says:

    Zrobiony bez cukru, z mąką razową. Tak pyszny, że mój roczniak nawet okruszki wyjadał.

  2. Rewelacja !! Jak dla mnie najlepszy z 4 Twoich przepisów, które do tej pory zrobiłam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x