Ciasto czekoladowe z cukinią


Ciasto czekoladowe z cukinią z tego przepisu jest bardzo delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku. Bardzo proste w przygotowaniu, jeśli mamy w domu trzepaczkę nie trzeba używać miksera. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukinii możesz ją zastąpić burakami. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto cudownie pachnie, a dodatek sody doskonale je spulchnia. Te ciasto czasami nazywam chlebkiem czekoladowym z cukinią, chociaż nie ma za wiele wspólnego z typowym chlebem.

W przypadku tego ciasta należy pamiętać przede wszystkim, aby nie mieszać go za długo. Dodawanie mąki do masy powinno odbywać się szybko i sprawnie. Nie wolno mieszać ciasta za długo, wtedy będzie ciężkie w swojej konsystencji i może po upieczeniu okazać się zakalcem. Mieszaj tylko do połączenia.

Ciasto jest słodkie, delikatne i przypomina w smaku trochę murzynka, ale według mnie jest bardziej wilgotny.

Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki.

Polewa czekoladowa dodatkowo nadaje cudownego czekoladowego smaku przez co ciasto jest bardziej wyraziste i bardziej czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z cukinią to ciekawy sposób na przemycanie dla dziecka warzyw. Najlepszy smak ciasto ma zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Pulchne, mięciutkie i lekkie kawałki jedliśmy razem ze szklanką mleka lub filiżanką mocnej kawy.

ciasto z cukinii

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 85 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej
  • 2 szklanki drobno startej cukinii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt, mieszamy. Cukinię lekko odsączamy i dodajemy do masy. Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę (u mnie silikonowa) o wym.10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do stężenia.

ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii

wydrukuj teraz