Znajdź swój przepis

Szarlotka z budyniem

28 sierpnia, 2015

Szarlotka z budyniem to jedna z najpopularniejszych wersji ciasta z jabłkami. Kruche ciasto, warstwa jabłek najlepiej kwaśnych i solidna porcja budyniu. Całość tworzy niezwykle pyszną szarlotkę, która będzie smakowała nie tylko fanom ciast z jabłek, ale także tym osobom, które zazwyczaj za nimi nie przepadają.

Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki? wszystkie o kwaśnym smaku. Ja wybrała antonówki, ale sprawdzi się również odmiana szara reneta lub inne. Kwaśne jabłka stanowią wspaniałą przeciwwagę do słodkiego ciasta i budyniu i dlatego warto własne wybierać te kwaśniejsze. Słodkie jabłka zostaw do jedzenia.

Szarlotka z budyniem zobowiązuje do tego, aby budyń wykonać samodzielnie. Oczywiście jeśli nie masz czasu możesz wykonać szybką wersję z gotowy proszkiem budyniowym, ale smak niestety będzie się znacznie różnił od tego wykonanego samodzielnie. Budyń wykonany w domu jest o wiele głębszy w smaku, delikatniejszy i smaczniejszy. Warto pokusić się i wykonać swój własny.

Ciasto wykonałam w dosyć nietypowy sposób, ale zyskało bardziej lekką strukturę i było delikatniejsze, ale nadal kruche.

Szarlotka z budyniem z tego przepisu jest najlepsza jaką znam. Po przetestowaniu kilku przepisów i wariantów nie zamieniam już jej na inną. Doskonała dla wszystkich fanów jabłek taki jak ja. Przepyszna w sezonie na jabłka i spokojnie może w lodówce stać kilka dni.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami.

szarlotka z budyniem

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

DODATKOWO:

  • 1 kg jabłek np. antonówek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Budyń możemy ugotować własny lub użyć już tych gotowych (na 1l używamy trzech torebek).
Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Dodajemy żółtka oraz przesiewamy mąki, mieszamy. Dodajemy cukry i ustawiamy na ogniu, cały czas mieszamy. Z czasem masa zacznie gęstnieć i należy zacząć mieszać bardziej energicznie. Budyń musi być mocno gęsty.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z rozpuszczonym masłem w kilku partiach. Mieszamy na średnich obrotach miksera.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i mieszamy.
Formę o wym. 24×24 cm lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy połową ciasta. Układamy jabłka i zalewamy jeszcze ciepłym budyniem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia, rozwałkowujemy lekko podsypując mąką. Wykładamy na ciasto i zdejmujemy delikatnie papier. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.

szarlotka z budyniem szarlotka z budyniem szarlotka z budyniem szarlotka z budyniem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Składniki do budyniu są właściwe. Ja nawet robię rzadszy budyń, bo on po upieczeniu i tak ładnie stężeje. Świetny przepis.

  2. Kamila P. says:

    Zrobiłam, budyń wyszedł rzadki i nie stezal :( wlozylam ciasto do lodówki. Jest szansa, że trochę stezeje budyń?

  3. Kamila P. says:

    Zapomniałam zapytać. Jabłka krojone w plasterki – czyli chodzi o pół – krążki? Dziękuję z góry za odpowiedź :)

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  4. Kamila P. says:

    I jeszcze jedno pytanie :) jabłka pokrojone w plasterki – oznacza to, że w pół-krążki?

  5. Kamila P. says:

    Szarlotka wygląda smakowicie. :) mam pytanie. Co można dać zamiast cukru do tego ciasta? Może być np. Miód? Jaka proporcja wtedy?

    1. Ilovebake says:

      Chcialabys do ciasta i budyniu?

    2. Kamila P. says:

      Tak :)

    3. Ilovebake says:

      Jeśli chcesz zdrowszą wersję polecam Ci zastąpienie białego cukru np. cukrem brzozowym ksylitolem. Natomiast do ciasta dodałabym ze 3 łyżki miodu, a jeśli chodzi o budyń to nigdy nie zastępowałam go miodem. Tutaj dodaj do smaku.

  6. Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek upiekłam – wszystkim bardzo smakowała. Użyłam musu jabłkowego zamiast kawałków (co prawda jak wyjęłam z piekarnika, to bałam się, że będzie zbyt płynny, ale potem ładnie stężał) i na brzegach utworzył się pyszny karmelek. Budyń zniewalający! :)

    1. Ilovebake says:

      :) bardzo dziękuję i pozdrawiam

  7. dziękuję, dziękuję, dziękuję! ;-D następne będzie ciasto czekoladowe. Pozdrawiam

  8. Zrobiłam za rzadki budyń i nie stężał po upieczeniu :(. Mimo to ciasto wyszło przepyszne:) a budyń wykonany wg Pani przepisu jest rewelacyjny. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Gorąco polecam ten przepis

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) a ciasto wygląda tak, że od razu bym je wyciągnęła z tej blaszki i zjadła kawałek :) Zwiększe jeszcze ilośc mąki bo może faktycznie być za rzadki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x