Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Sierpień 31, 2015 , 92306 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.

Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.

Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

 

ciasto ze śliwkami

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

Komentarze

  • Odpowiedz Karolina Wrzesień 26, 2020 at 19:19

    Użyłam kostki delmy margaryna i czy oleju to trzeba aż 1/3 czyli ok 85 ml moje ciasto było bardzo tłuste i nie wiem czy wyjdzie tak było łatwe do wyrobienie

  • Odpowiedz Karolina Wrzesień 26, 2020 at 16:34

    A może być rama lub delma ma to znaczenie

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 28, 2020 at 19:00

      najlepiej jednak maslo :)

  • Odpowiedz Katarzyna Wrzesień 24, 2020 at 00:03

    Ten przepis jest doskonały. Ciasto jest przepyszne!

  • Odpowiedz Karolina Sierpień 30, 2020 at 11:08

    Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam! Proste, pyszne. Zrobiłam suchych drożdży i nawet nie robiłam zaczynu, pominęłam również wyrastanie na blaszce. Wyszło miękkie, puszyste. Ciacho od wczoraj południu prawie poszło.
    Ciasta i torty z Twoich przepisów zawsze mi się udają :) dziękuję

  • Odpowiedz Anna Sierpień 9, 2019 at 14:58

    Ciasto kompletnie nieudane!!! Juz na etapie wyrabianie podejrzewalam , ze tak bedzie poniewaz bylo bardzo rzadkie.
    Przepis do bani i zmarnowane skladniki.

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 9, 2019 at 17:42

      Te ciasto takie jest rzadkie przed pieczeniem przez co później ma bardzo lekka strukturę :)

    • Odpowiedz Katarzyna Wrzesień 24, 2020 at 00:22

      Przepis do bani? Doskonały. Ciasto jest rewelacyjne.

    1 2

    Dodaj komentarz