Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

August 31, 2015 , 78772 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.

Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.

Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

 

ciasto ze śliwkami

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

Komentarze

  • Reply Mag April 27, 2017 at 12:14

    Witam, czy ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie , o lekko rzadszej konsystencji? Dałam składniki jak należy i , łatwo się wyrabiało, było miękkie. Chyba coś nie tak :(

    • Reply Ilovebake April 27, 2017 at 15:11

      Nie przejmuj się i tak powinno wyrosnąć :)

  • Reply linde-lu September 20, 2016 at 15:11

    zrobiłam. nie miałam czasu, żeby wyrastało 1,5 godziny, więc wyrastało ok pół – i tak wyszło przepyszne i puchate :-)

  • Reply kasia September 14, 2016 at 21:50

    czy zaczyn przygotowuje sie ze skladnikow z przepisu czy z osobnych ilosci? jak go zrobic?

    • Reply Ilovebake September 15, 2016 at 07:48

      Zaczyn przygotuj ze składników ciasta :) Musisz stworzyć z odrobiny ciepłego mleka, drożdży, cukru (1 łyżeczka) i maki konsystencję jaką ma gęsta śmietana i zostawić na 15 min do wyrośnięcia.

  • Reply Adriana September 23, 2015 at 22:17

    bezbłędne ;-D

    • Reply Ilovebake September 24, 2015 at 07:16

      po prostu mega sliczne i dobrze wyrosniete ciacho :)

  • Reply gin September 1, 2015 at 18:43

    Mam nieodpartą ochotę na drożdżówkę ze śliwkami :)

  • 1 2

    Leave a Reply