Znajdź swój przepis

Tarta cytrynowa z bezą

3 września, 2015

Tarta cytrynowa z bezą, czyli lemon meringue pie. Warstwa kruchego ciasta, masa cytrynowa oraz duża porcja bezy. Uwielbiają ją Anglicy i u nich taka tarta to już tradycja. Tarta jest niesamowicie intensywna w smaku. Głownie dominuje smak słodki i kwaśny. Ciasto kruche jest dodatkiem, który fajnie współgra z tymi smakami. Jeden kawałek tarty i jesteśmy na dosyć długi czas nasyceni.

Tarta cytrynowa z bezą na pewno będzie Ci smakowała jeśli lubisz słodkie desery. Dla równowagi warstwa cytrynowa jest mocno kwaśna i bardzo aromatyczna. Zapach tarty jest niesamowicie intensywny i orzeźwiający.

Ciasto kruche możesz upiecz wcześniej i przechowywać szczelnie owinięte w lodówce lub zamrozić. Dokładnie tak samo jest z masą cytrynową. Natomiast ostatecznie pieczenie z bezą zostaw już na chwilę przed podaniem. Najlepiej jeśli upieczesz ją na 2-3 godziny przed podaniem. Wtedy będziesz mieć czas na jej ostudzenie, a beza zachowa swoją chrupiącą warstwę.

Tarta cytrynowa z bezą to specyficzny deser i na pewno nie wszystkim przypadnie do gustu, ale na pewno warto ją wypróbować. Smak jest mocny i intensywnie cytrynowy, a przy tym wszystkim słodki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta cytrynowa

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 130 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE NADZIENIE:

  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny ( ok. 3 cytryny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub soku z cytryny

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól oraz masło pokrojone w kostkę.Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz stopniowo wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za suche można dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia lub folii. Rozwałkowujemy na wymiary formy, u mnie około 20 cm. Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do lekkiego zarumienienia.
Do garnuszka wlewamy wodę, skórkę i sok z cytryny, sól, cukier i przesiane mąki. Wszystkie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Do żółtek dodajemy niewielką ilość ciepłej mieszanki z cytryną i szybko mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do masy cytrynowej i szybko mieszamy. Ponownie podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć.
Białka miksujemy na sztywna pianę, następnie dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 2-3 min. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie chwilę miksujemy.
Na kruche ciasto wykładamy masę cytrynową, a na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia bezy.

tarta cytrynowa tarta cytrynowa tarta cytrynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ten krem nadaje się również do ciast-tortów?

    1. tak :) na blogu mam juz jeden przepis z lemon curd cytrynowo-kokosowy zerknij w kategoriach -> torty

  2. Na końcu piec z termoobiegiem czy jak?

    1. ja piekę bez termoobiegu :)

  3. Kiedy dodajemy szklankę cukru do nadzienią?

    1. juz poprawione :) dzięki za czujność ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x