Ciasto dyniowe na jogurcie


Rewelacyjne ciasto dyniowe przygotowane na jogurcie naturalnym. Ciasto jest aromatyczne, słodkie i wilgotne. Dynia jest raczej bazą, która samo w sobie jest obojętna w smaku dlatego podkręcamy jej smak przyprawami korzennymi, które tutaj sprawdzają się idealnie. Ciasto dyniowe przygotowujemy z puree z dyni, na które przepis krok po kroku znajdziesz TUTAJ.
Ciasto może podawać samodzielnie, posypane cukrem pudrem lub na wierzchu posmarowane kremem na bazie serka śmietankowego.

CIASTO DYNIOWE NA JOGURCIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 420 g purre z dyni
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 białka
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Puree z dyni miksujemy razem z jogurtem, wanilią, białkami, solą oraz cukrem. Mąkę przesiewamy razem z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodaje do mokrych składników i mieszamy. Formę o wym. 20×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z dynią.

ciasto-dyniowe-na-jogurcie-1
ciasto dyniowe
ciasto dyniowe

wydrukuj teraz