Znajdź swój przepis

Racuchy drożdżowe

21 września, 2015

Racuchy drożdżowe z tego przepisu pochodzą z kuchni staropolskiej. Zazwyczaj do racuchów dodajemy całe jajka, ale tutaj dodajemy ubite z cukrem pudrem. Zyskują przez to na lekkości i delikatności. Jest to przepis podstawowy na racuchy drożdżowe, ale możesz na koniec dodać jabłka lub inne owoce i tworzyć własne kompozycje smakowe. Jedna uwaga po dodaniu owoców nie mieszaj ciasta, zniszczysz wtedy puszystą konsystencję. Cudowne, puszyste, delikatne racuchy drożdżowe nasze idealne, które często robię w domu.

Racuchy u nas najlepiej sprawdzają się na kolację. Wtedy wszyscy może usiąść i zjeść jeszcze ciepłe. Do tego szklanka mleka, racuchy posypane cukrem pudrem i gotowe. Chociaż ja je uwielbiam z filiżanką mocnej herbaty.

Ważne, aby zdjęte z patelni racuszki odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Wtedy będą lżejsze i smaczniejsze. I co najważniejsze zjeść je od razu, im dłużej leżą stają się mniej smaczne.

Przepis na racuchy drożdżowe wyszukałam z książki „Słodka Kuchnia Polska” A. Aszkiewicz. uwielbiam tradycyjne receptury i na blogu często do takich powracam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na racuchy i placki.

racuchy drożdżowe

RACUCHY DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

W połowie ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy pół łyżki cukru pudru oraz łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu (ok. 10 min).
Jajka ubijamy z dwoma łyżkami przesianego cukru pudru na puszystą masę. W oddzielnej miseczce przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy wyrośnięty zaczyn, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione masło oraz sól. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą dużej łyżki nakładamy ciasto na patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu układamy na talerzu z papierem kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe racuchy drożdżowe racuchy drożdżowe racuchy drożdżowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Racuszki swietnie wychodza rowniez smazone bez tluszczu na patelni Teflonowej. Nie przywieraja! Kolejny super przepis, który wyprobowalam od ilovebake! :-)

    1. Pyszne,pyszne, wspaniały przepis koniecznie do ulubionych! pozdrawiam wspaniała stronka! rysiaa

    2. Dziękuję bardzo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x