Racuchy z dynią


Przepyszne, bardzo puszyste i delikatne racuchy z dynią. Do ich wykonania potrzebne będzie puree z dyni. Racuchy z dynią właściwie niczym się nie różnią od tradycyjnych. Dynia jest bardzo ciekawym i zdrowym dodatkiem. Koniecznie trzeba je podawać z czymś wyrazistym. Dynia sama w sobie jest mdła i potrzebuje kontrastujących dodatków. Do racuchów z dynią pasuje np. dżem malinowy, jagodowy lub z czarnej porzeczki. Doskonale też pasuje syrop klonowy.

Racuchy z dynią to doskonały sposób na wykorzystanie w sezonie dyni. Pasują na śniadanie i na kolacje. Najlepsze są świeże zaraz po usmażeniu.

Jeśli chcesz mieć świeże racuchy rano, a nie chcesz czekać wystarczy na noc włożyć miskę z ciastem do lodówki. Rano usmażysz i masz gotowe racuchy.

Do racuchów możesz dodać przyprawy korzenne w ten sposób będą bardziej aromatyczne. Dobrze smakują również ze świeżymi owocami np. jabłkami, bananami, malinami.

Racuchy z dynią możesz podawać oprószone cukrem pudrem lub polane miodem. Wybór należy do ciebie.

TUTAJ znajdziesz przepis na puree z dyni.

racuchy dyniowe

RACUCHY Z DYNIĄ

SKŁADNIKI NA RACUCHY:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 200 ml mleka, ciepłego
  • 2 jajka
  • 200 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), ciepłe mleko, jajka, puree, cukier, olej oraz sól. Wszystko razem mieszamy dużą najlepiej drewnianą łyżą. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Miskę z ciastem owijamy folią i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na średnio rozgrzanym oleju smażymy racuszki z obu strona na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.

racuchy dyniowe
racuchy dyniowe
racuchy dyniowe

wydrukuj teraz