Znajdź swój przepis

Sernik gotowany na herbatnikach

23 września, 2015

Sernik gotowany na herbatnikach nie wymaga pieczenia, a samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Masę serową gotujemy jak budyń i przekładamy herbatnikami. Bardzo prosty i przepyszny przepis, z którym każdy sobie poradzi. Sernik gotowany jest słodki, delikatny i doskonale smakuje z czekoladą. Ja na wierzchu ułożyłam warstwę z herbatników, które oblane były czekoladą. Jeśli nie znajdziesz takich w sklepie, użyj zwykłych i polej czekoladową polewą.

Pomimo, że sernik gotowany jest szybki, musi poleżeć minimum kilka godzin, aby masa stężała i herbatniki zmiękły.

Masą serową możesz przełożyć biszkopt lub ciasto kruche w każdej z tych odsłon sernik będzie bardzo smaczny.

Bardzo fajne przy tego typu sernika jest to, że nie ma mowy o opadnięciu, popękaniu lub niedopieczeniu. Wystarczy zagotować masę i schłodzić.

Ja uwielbiam ten sernik prosto z lodówki, ma wtedy bardzo ciekawy serowy smak.

Sernik gotowany na herbatnikach możesz urozmaicić i dodać np. rodzynki lub ulubione suszone owoce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik gotowany

SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, mielonego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 ml mleka

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników

Do garnuszka o grubym dnie wkładamy masło i rozpuszczamy. Następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ser miksujemy z jajkami. W mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Do garnuszka z masłem dodajmy cały czas mieszając mleko oraz masę serową. Ponownie przekładamy na średnio rozgrzany ogień i cały czas mieszając doprowadzamy masę do wrzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wylewamy połowę gorącej masy serowej. Ponownie układamy herbatniki i wylewamy pozostałą masę. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje. Sernik można polać polewą czekoladową: 80 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki kremówki 30 %. Składniki rozpuszczamy i polewamy tężejącą polewą ciasto.

* do wierzchniej warstwy użyłam herbatników pokrytych na górze czekoladą

sernik gotowany sernik gotowany sernik gotowany sernik gotowany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Musi być mielony ten twaróg?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. A gdyby tak zamiast gornej warstwy herbatnikow polac konfitura owocowa?

    1. Można tylko żeby była gęsta :)

  3. Karolina says:

    Czy można dodać masę kajmakową po 1 warstwie herbatników?

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że lepszym pomysłem byłoby dodanie kajmaku pomiędzy dwie warstwy herbatników i wtedy masa serowa :)

    2. Karolina says:

      Dziękuję, na pewno spróbuję :)

  4. Sernik przepyszny!

  5. Sernik jest pyszny, ja ułatwiłam sobie prace , ser pokruszyłam , dodałam pozostałe składniki i wszystko zblenderowałam .

    1. :) super

  6. Ile mniej więcej ciasto powinno stać w lodówce ? U mnie stoi już 5h i masa nadal nie stężała. Oraz górne herbatniki ani trochę nie zmiękły.

    1. Jaka byla konsystencja po zagotowaniu masy?

    2. Przypominająca np. jogurt danio, jednak trochę bardziej gęsta.

    3. To w porzadku widac jeszcze za malo sie schlodzila

  7. Adrianna Z. says:

    Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale naprawdę jestem wstanie wyobrazić sobie jego smak, więc przepis od razu zapisuję i gdy tylko będzie okazja do zrobienia ciasta – wiem, po który sięgnąć, zwłaszcza, że nie trzeba piec! Przepiękne zdjęcia – ciasto wygląda bardzo, bardzo smakowicie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x