Znajdź swój przepis

Szarlotka krucho-drożdżowa

30 września, 2015

Szarlotka krucho-drożdżowa, która łączy w sobie ciasto kruche i drożdżowe. Niesamowicie smaczna z dużą ilością jabłek. Do tego przepisu użyłam jabłek odmiany szare reneta, ale może być inna o lekko kwaśnym smaku.

Dodatek drożdży do ciasta sprawia, że jest bardziej delikatna i lżejsza od kruchego.

Jabłka ścierałam na tarce o dużych oczkach, ale możesz pokroić na małe kawałeczki.  Szarlotka krucho-drożdżowa jest dosyć niska, ale wystarczy zmniejszyć wymiary blaszki, a uzyskasz wysoki placek.

Spokojnie może poleżeć kilka dni w lodówce i nie traci smaku.

Uwielbiam ciasto drożdżowe i ciasto kruche, a ten przepis na szarlotkę to dla mnie po prostu cudo. Pyszne rozpływające się w ustach ciasto i bardzo dużo nadzienia jabłkowego z cynamonem, czyli coś co jesienią uwielbiam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

szarlotka

SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
  • 250 g masła lub margaryny, zimne
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jabłka ścieramy na tarce i odstawiamy, aby puściły sok.
Do śmietany o temp. pokojowej dodajemy drożdże, łyżkę cukru i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy resztę cukru, sól, żółtka oraz zaczyn chwilę siekamy i zaczynamy szybko wyrabiać jednolite ciasto dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 24×35 lub lekko mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej wałkujemy ciasto na wymiary formy. Przekładamy na dno i oprószamy bułką tartą. Jabłka odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy cynamon, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukry i mieszamy. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Drugą część ciasta tak samo wałkujemy na wymiary formy pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej. Układamy na wierzchu i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z lukrem.

szarlotka szarlotka szarlotka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Lubie takie ciasta wygląda mega apetycznie ale obecnie mam śliwki węgierki czy uda się

  2. Dziękuję za szybką odpowiedź :)
    A jeszcze zapytam czym właściwie w smaku różni się to ciasto krucho-drożdżowe od kruchego?

    1. Konsystencja ciasta jest inna lekko krucha

  3. Czy ciasto na wierzch można zetrzeć w formie kruszonki?

    1. Tak, ale tą część musisz zamrozić, aby ją zetrzeć.

  4. Jest po prostu wspaniała :) Bardzo lubię ciasto krucho-drożdżowe :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x