Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki

Babka Caffe latte

Październik 5, 2015 , 53754 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka Caffe latte to w internecie jeden z popularniejszych wypieków. Łączy w sobie trzy warstwy ciasta: jasną o maślanym smaku, ciemniejszą o smaku kawy lub cappuccino i warstwę kakaową. Babka jest niezwykle pyszna, delikatna i wilgotna. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś koniecznie poznaj jej smak i wspaniały aromat.

W przypadku tego wypieku najważniejsze jest, aby składniki miały identyczną temperaturę pokojową. Nie dodajemy zimnych jajek, mleka lub masła, ponieważ na pewno wyjdzie nam zakalec.

Druga zasada to nie miksować za dużo, im więcej miksujesz tym babka będzie cięższa. Mieszaj tylko do połączenia składników nie dłużej.

Babka Caffe latte to bardzo fajne połączenie smaku kilku ciast. Ja nie dodawałam kawy, a zamiast tego 3 łyżeczki cappuccino orzechowego. Świetnie się przechowuje i dobrze smakuje następnego dnia. To po prostu jedna z najpyszniejszych babek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka caffe latte

BABKA CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki cappuccino (proszek)
  • 3 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.
Masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy cukry i ponownie miksujemy przez ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Formę o wym. 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch jasną. Środek ciasta trochę nacinam wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

babka caffe latte
babka caffe latte
babka caffe latte

Komentarze

  • Odpowiedz Gosia Marzec 1, 2016 at 18:31

    Babka udana i smaczna. Nie radzę dodawać mniej cukru niż w przepisie, ja zmniejszyłam(jak przeważnie w przepisach jak coś robię) i jest za mało słodka ale i tak dobra.

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 1, 2016 at 18:56

      Najważniejsze, że zjedzona ze smakiem :)

  • Odpowiedz Katarzyna S. Październik 18, 2015 at 20:48

    Poniżej przedstawiam moje efekty pieczenia :) przepis jest strzałem w 10 :) łatwy, szybko się go robi :) u mnie babka została doceniona przez domowników, chwilę po ostudzeniu zniknęła ponad połowa :)

  • Odpowiedz Paulina C. Październik 15, 2015 at 10:25

    Moja nie jest tak perfekcyjna jak Twoja ale jest pyszna !! :D

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 15, 2015 at 10:27

      Jest idealna :)

      • Odpowiedz Paulina C. Październik 15, 2015 at 10:36

        Dziękuję :)

  • Odpowiedz Asia Październik 10, 2015 at 13:37

    Czy można dodać do ciasta garść posiekanych orzechów laskowych? Orzechy uprażyłam w piekarniku :)

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 10, 2015 at 13:41

      Pewnie, ze mozna :)

  • Odpowiedz Marta Październik 5, 2015 at 17:58

    Cudowna babka! :)
    Z pewnością pyszna! *.*

  • Dodaj komentarz