Znajdź swój przepis

Pizza twist

7 października, 2015

Pizza twist to rewelacyjne świderki wykonane z ciasta identycznego jak na pizze z dodatkami. Banalnie proste w wykonaniu chociaż wyglądają na skomplikowane. Do nadziewania możesz użyć ulubionego sera, szynki i sosu. Każdy kto uwielbia pizze będzie zachwycony tym przepisem i na pewno będą mu smakowały.

Pizza twist to idealna przekąska na imprezę lub dodatek do zupy.

Składniki na nadzienie muszą być drobno pokrojone, aby dało się robić świderki. Nie może być ich za dużo, ponieważ ciasto wtedy będzie zakalcowate. Składniki rozprowadzamy równomiernie.

Pizza twist, czyli świderki z pizzy podajemy od razu po upieczeniu. Z każdą godziną tracą swoją chrupkość i nie ma tutaj mowy o wykonaniu ich na zapas.

Wspaniale smakują z sosem pomidorowym lub paprykowanym. Uwielbiam w nich połączenie ciasta na pizze z pysznymi składniki np. serem i szynką.

TUTAJ znajdziesz przepis na chlebek pizza.

pizza twist

PIZZA TWIST

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml wody, lekko ciepłej

DODATKOWO:

  • ser (żółty, mozzarella)
  • szynka, salami lub inna ulubiona
  • ketchup lub sos pomidorowy na spód
  • zioła (bazylia, oregano)

Mąkę przesiewamy dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonać wcześniej zaczyn), olej, cukier, sól oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. 2 godz do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószamy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Na jedną część wykładamy ketchup lub sos pomidorowy oraz pozostałe ulubione składniki drobno pokrojone. Nakładamy drugą część i lekko dociskamy. Nożem do pizzy wycinamy pasy ok. 1,5-2 cm szerokości. Lekko zwijamy jak świderki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia.

pizza twist pizza twist pizza twist

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy w przepisie nie podano za dużej ilości wody? Mi również strasznie rzadkie ciasto wyszlo.

    1. aneta Autor says:

      Takie powinno być.

  2. Mi to ciasto w ogóle nie wyszło :/ było strasznie rzadkie

  3. Narobiłaś mi apetytu. Zrobię na śniadanie :)

    1. Hihi dobre sniadanie ;)

    2. Wiem, że za zdjęcia powinnam dostać lanie, ale nie mogłam się powstrzymać. Wszyscy się zajadali ze smakiem.
      http://swiatwedluglilii.pl/dodatki/zakrecone-paluchy-drozdzowe-pizza-twist/
      Na weekend planuję Twoją czekoladową karpatkę, a później Marcinka :)

  4. Podkradnę ten przepis :)

    1. Bierz i próbuj :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x