Sernik z mascarpone


W internecie mamy całą masę przepisów na przeróżne serniki, ale na sernik z mascarpone powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jest przepyszny, delikatny, kremowy, słodki z wyczuwalną nutą serka mascarpone. Piecze się go w kąpieli wodnej. Nie przepadam ostatnio za sernikami ciężkimi i zazwyczaj dodaję do masy serowej pianę z białek, która fantastycznie „podnosi” sernik i nadaje lekkości.

Jak z każdym sernikiem pieczonym bywa oprócz pieczenia ważne, aby przeleżał w lodówce minimum kilka godzin i dopiero wtedy uzyskuję pełnię smaku. Nie piszcie proszę zaraz po upieczeniu, że sernik nie ma konsystencji jak na zdjęciu. Nie będzie jej miał dopóki odpowiednio się go nie schłodzi.

Proces pieczenia sernika bywa czasami dosyć długi, ale czego nie robi się dla jego pysznego smaku.

Sernik z mascarpone dodatkowo wzbogaciłam bitą śmietaną połączoną z serkiem kremowych oraz płatkami migdałów. Jeśli nie będą się chciały trzymać możesz posmarować boki niewielką warstwą miodu.

Sernik z mascarpone zaliczam do jednych z najlepszych serników i pokuszę się w przyszłości o inne warianty smakowe bo jest po prostu cudowny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z mascarpone

SERNIK Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, czubate
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g serka kremowego np. Piątnica lub Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Zmielony twaróg przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Stopniowo dodajemy cukry, sól, skórkę z cytryny i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy 2 całe jajka oraz 2 żółtka, po dodaniu każdego miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy serowej. Przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o szklanym dnie. Formę zabezpieczamy folią aluminiową. Wkładamy do większego naczynia i wypełniamy gorącą wodą do wysokości połowy formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1, 5 godz do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na godzinę. Po tym czasie wyciągamy formę z wody, odwijamy z folii i nożem lekko oddzielamy sernik od ścianek formy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę i serek ubijamy na gęstą masę. Pod koniec wsypujemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Wykładamy na sernik, a boki możemy udekorować płatkami migdałowymi.

sernik z mascarpone
sernik z mascarpone
sernik z mascarpone

wydrukuj teraz