Znajdź swój przepis

Sernik z mascarpone

16 października, 2015

Sernik z mascarpone jest przepyszny, delikatny, kremowy i słodki z wyczuwalną nutą mascarpone. Piecze się go w kąpieli wodnej. Nie przepadam ostatnio za sernikami ciężkimi i zazwyczaj dodaję do masy serowej pianę z białek, która fantastycznie „podnosi” sernik i nadaje lekkości.

Jak z każdym sernikiem pieczonym bywa oprócz pieczenia ważne, aby przeleżał w lodówce minimum kilka godzin i dopiero wtedy uzyskuję pełnię smaku. Nie piszcie proszę zaraz po upieczeniu, że sernik nie ma konsystencji jak na zdjęciu. Nie będzie jej miał dopóki odpowiednio się go nie schłodzi.

Proces pieczenia sernika bywa czasami dosyć długi, ale czego nie robi się dla jego pysznego smaku.

Sernik z mascarpone dodatkowo wzbogaciłam bitą śmietaną połączoną z serkiem kremowych oraz płatkami migdałów. Jeśli nie będą się chciały trzymać możesz posmarować boki niewielką warstwą miodu.

Sernik z mascarpone zaliczam do jednych z najlepszych serników i pokuszę się w przyszłości o inne warianty smakowe bo jest po prostu cudowny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z mascarpone

SERNIK Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, czubate
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g serka kremowego np. Piątnica lub Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Zmielony twaróg przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Stopniowo dodajemy cukry, sól, skórkę z cytryny i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy 2 całe jajka oraz 2 żółtka, po dodaniu każdego miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy serowej. Przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o szklanym dnie. Formę zabezpieczamy folią aluminiową. Wkładamy do większego naczynia i wypełniamy gorącą wodą do wysokości połowy formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1, 5 godz do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na godzinę. Po tym czasie wyciągamy formę z wody, odwijamy z folii i nożem lekko oddzielamy sernik od ścianek formy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę i serek ubijamy na gęstą masę. Pod koniec wsypujemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Wykładamy na sernik, a boki możemy udekorować płatkami migdałowymi.

sernik z mascarpone sernik z mascarpone sernik z mascarpone

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, czy ten sernik wyjdzie z sera z wiaderka?

  2. Czy można wykorzystać w piekarniku parowym opcje z wilgotnością?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  3. Proszę o pomoc, jutro będę piekła ten sernik, w piekarniku parowym nastawić parę na 25 czy 50 procent?

    1. aneta Autor says:

      raczej na 25%

  4. Witam jak pięć sernik? Grzałka dół-góra, czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      Gora-dół :)

  5. Prośba o informację, czy mogę w fomie umieścić sernik na środkowej półce piekarnika, a np na dolnej naczynie żaroodporne z wodą, tzn nie jedno w drugim? Niestety nie mamy takiej blachy zeby zmieścić tortownice.

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Najlepszy sernik jaki zrobiłam, a trochę ich było ???? każdemu smakował, już zawsze będę korzystać z tego przepisu , dziękuję bardzo ????

  7. Czy na wierzch zamiast kremu można ułożyć owoce i zalać galaretką? boję się czy za bardzo nie opadnie

    1. Możesz tak zrobić, ale dopiero po schłodzeniu w lodówce sernika.

    1. Wow taki mąż to skarb :D

  8. Czy skladniki na krem maja byc schlodzone?

    1. tak :)

  9. Dobry wieczor, wlasnie wyciagnelam sernik z kapieli wodnej i niestety, woda dostala sie pod aluminium i papier do pieczenia jest caly mokry. Przed pieczeniem sprawdzalam foremke-przeciekala… ale nie mialam innej, ktora moglabym uzyc dlatego zaryzykowalam :( teraz obawiam sie o to, czy woda ta nie zaszkodzila sernikowi…

    1. Ilovebake says:

      Mam nadzieje, ze da sie zjesc. Niestety kilka razy mialam taki wypadek przy pracy, ale zawsze mimo to jedlismy ze smakiem :)

    2. Sernik jest przepyszny! Nie jest za słodki, jest kremowy, delikatny, niezapychający. Mój niewiele wyrósł, nastepnie opadł delikatnie i był prosty jak stół ;) dzięki temu mogłam go spokojnie dekorować :) dziekuje za przepis! Woda mu nie zaszkodziła! :)

    3. Ilovebake says:

      Bomba :)

  10. Kamila P. says:

    A jak wyłoże papierem do pieczenia to dodatkowo cała owinąć folią aluminiową tak?

    1. Ilovebake says:

      Koniecznie musisz dobrze zabezpieczyc folia aluminiowa, aby woda nie dostala sie do srodka.

  11. Kamila P. says:

    Ok, dziękuję za odpowiedź :) pierwszy raz będę coś piekła w kąpieli wodnej i obawiam się czy mi to wyjdzie.

  12. Kamila P. says:

    Wszystkie Pani przepisy wychodzą doskonałe. Teraz chcę zrobić ten sernik ale nie mam formy ani silikonowej ani szklanej. Może być w zwykłej tortownicy okrągłej?

    1. Ilovebake says:

      Tak, tylko wyloz ja wczesniej papierem do pieczenia, aby nic nie przywarlo :)

  13. Przeeeepyszny! Lekki,delikatny,puszysty. Taki jak powinien być sernik. Banalny w przygotowaniu. Skróciłam tylko czas pieczenia bo szybko się zarumienil i bałam się, że się spali. Najlepszy!!

  14. Uwielbiam serniki wszelakiej maści, a taki z mascarpone to super patent :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x