Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Ciasto naleśnikowe

Październik 20, 2015 , 12584 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto naleśnikowe z tego przepisu jest jednym z najlepszych przepisów na delikatne, cienkie i na brzegach chrupiące naleśniki. Może być bazą pod słone jak i słodkie naleśniki (do wersji na słodko trzeba dodać odrobinę cukru). Najlepiej jeśli ciasto poleży 2 godziny w lodówce wtedy ma lepszy smak i konsystencję. Nie dodajemy w tej wersji żadnych spulchniaczy lub wody gazowej.

Ciasto naleśnikowe powinno być w konsystencji bardziej gęste od mleka i nie mieć grudek. Konieczne jest przesiane mąki i szybkie mieszanie wszystkich składników, możesz do tego użyć miksera. Najlepiej jeśli do ciasta dodasz masło zamiast margaryny wtedy ma zupełnie inny smak o wiele lepszy.

Przed smażeniem każdego naleśnika przecieraj patelnię wacikiem nawilżonym olejem i koniecznie dobrze ją rozgrzej. Najlepsze naleśniki wychodzą kiedy patelnia jest już dobrze nagrzana.

Po usmażeniu nie trzymaj naleśników bez przykrycia ponieważ zaczynają wysychać a końce będą twarde. Możesz je zamrozić owijając szczelnie folią.

Przepis na te ciasto naleśnikowe znalazłam na stronie Marthy Stewart i absolutnie się z nim zakochałam. Proporcje mąki i mleka są idealne. Smak jest genialny taki jak pamiętam z czasów dzieciństwa.

TUTAJ znajdziesz wpis o tym jak smażyć cienkie naleśniki krok po kroku.

ciasto naleśnikowe

CIASTO NALEŚNIKOWE

ILOŚĆ: ok. 15 naleśników

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy mleko, jajka, sól i szybko mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto naleśnikowe będzie lepsze jeśli poleży 2 godziny w lodówce. Patelnie dobrze rozgrzewamy i wacikiem nasączonym tłuszczem lekko ją przecieramy przed smażeniem każdego naleśnika. Smażymy wylewając niepełną chochlę ciasta szybko nią przechylając, aby ciasto się równomiernie rozprowadziło. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

ciasto naleśnikowe
ciasto naleśnikowe

Komentarze

  • Odpowiedz Nika Październik 28, 2015 at 15:35

    Ja rowniez dziekuje, ostatnio smazylam i wyszly super :D Na poczatku nie mialam wyczucia i mi za grube wyszly, ale po kilku probach wyszly idealnie <3

  • Odpowiedz Paulina C. Październik 22, 2015 at 10:34

    dziękuję ! właśnie takiego przepisu mi brakowało na idealne proporcje :D

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 22, 2015 at 20:23

      ciesze sie :)

    Dodaj komentarz