Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto snikers

Październik 23, 2015 , 105033 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto snikers jest niesamowite w smaku dzięki połączeniu miodu, orzechów, kajmaku i kremu budyniowego. Mocno słodkie, miodowe, aromatyczne i kojarzy mi się już zimowo. Smaki po przeleżeniu w chłodnym miejscu nabierają większej intensywności. Ciasto snikers jest jednym z moich ulubionych i na pewno większości będzie bardzo smakowało.

Warstwy miodowe ciasta potrzebują kilku godzin ponieważ zaraz po upieczeniu i ostudzeniu twardnieją. Krem budyniowy nawilża je i sprawia, że cudownie się rozpływają w ustach. Masa kajmakowa nadaje mega dawki słodyczy dlatego nie warto do budyniu dodawać dużej dawki cukru.

Natomiast warstwa orzechowa to coś pysznego i niesamowitego. Słodka, chrupiącą z dosyć drobno siekanymi orzechami. Ja dodawałam różne orzechy, chociaż w oryginale są tylko włoskie. Według mnie różne rodzaje orzechów wspaniale urozmaicają i są bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

Ciasto snikers najczęściej wykonywane jest na święta Bożego Narodzenia i kojarzy się z zimowym czasem, ale jest tak pyszne, że kto by czekał tylko na ten dzień. Ja na pewno będę robiła je nie raz.

ciasto snikers

CIASTO SNIKERS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 2 x budyń waniliowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 250 g orzechów, lekko zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wym. 24×24 cm i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową (wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

* Patera pochodzi ze strony Westwing

ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers

Komentarze

  • Odpowiedz Aga Grudzień 17, 2018 at 21:54

    A gdzie jest tamten przepis na krem budyniowy, ten z mąką ziemniaczaną, 800 ml mleka. Dalej już nie pamiętam. Dlaczego został zmieniny? Można prosić o tamten przepis.

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 18, 2018 at 08:16

      Zmieniłam jedynie ilość mleka bo wtedy krem będzie sztywniejszy :)

    • Odpowiedz Isabella L. Grudzień 21, 2018 at 12:08

      Bardzo proszę o tamten przepis na krem budyniowy

      • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 21, 2018 at 14:29

        Przepis jest podobny jedynie zmniejszyłam ilośc mleka w przepisie :)

        • Odpowiedz Isabella L. Grudzień 21, 2018 at 18:41

          Oj chyba nie, w tamtym była mąka ziemniaczana i masło gotowało się już z mlekiem jak się nie mylę. Później wystarczyło go po wystygnięciu lekko zamieszać. Był super! I łatwy
          Potrzebuje tylko proporcje .

  • Odpowiedz Kama2212 Grudzień 21, 2016 at 18:16

    Może być miód sztuczny?

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 22, 2016 at 07:15

      Myślę, że tak :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz