Znajdź swój przepis

Ciasto snikers

23 października, 2015

Ciasto snikers jest niesamowite w smaku dzięki połączeniu miodu, orzechów, kajmaku i kremu budyniowego. Mocno słodkie, miodowe, aromatyczne i kojarzy mi się już zimowo. Smaki po przeleżeniu w chłodnym miejscu nabierają większej intensywności. Ciasto snikers jest jednym z moich ulubionych i na pewno większości będzie bardzo smakowało.

Warstwy miodowe ciasta potrzebują kilku godzin ponieważ zaraz po upieczeniu i ostudzeniu twardnieją. Krem budyniowy nawilża je i sprawia, że cudownie się rozpływają w ustach. Masa kajmakowa nadaje mega dawki słodyczy dlatego nie warto do budyniu dodawać dużej dawki cukru.

Natomiast warstwa orzechowa to coś pysznego i niesamowitego. Słodka, chrupiącą z dosyć drobno siekanymi orzechami. Ja dodawałam różne orzechy, chociaż w oryginale są tylko włoskie. Według mnie różne rodzaje orzechów wspaniale urozmaicają i są bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

Ciasto snikers najczęściej wykonywane jest na święta Bożego Narodzenia i kojarzy się z zimowym czasem, ale jest tak pyszne, że kto by czekał tylko na ten dzień. Ja na pewno będę robiła je nie raz.

ciasto snikers

CIASTO SNIKERS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 2 x budyń waniliowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 250 g orzechów, lekko zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wym. 24×24 cm i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową (wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

* Patera pochodzi ze strony Westwing

ciasto snikers ciasto snikers ciasto snikers ciasto snikers ciasto snikers

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Do masy orzechowej dać 11 łyżek cukru i 11 łyżek miodu??

    1. 1 i 1/2 łyżki :)

  2. Z komentarzy wyczytałam że ciasto można upiec pare dni wcześniej.ale przechowywac je w lodówce?blaty zmiękną?

    1. aneta Autor says:

      Tak, przechowujemy w lodówce :)

  3. Czy skladniki na.ciasto musza mieć temperaturę pokojową ?

    1. aneta Autor says:

      Jeśli w przepisie nie ma to na pewno nie ????

  4. Jak długo ciasto po zrobieniu musi leżeć żeby było dobre do zjedzenia?

    1. aneta Autor says:

      Na drugi dzień jest już dobre, ale najlepsze na 3-4 :)

    2. Bardzo dziękuję za przepis. Ciasto wyszło bardzo dobre i faktycznie na drugi dzień po zrobieniu jest dobre do jedzenia. Ale ciekawa jestem jak będzie smakować na ten 3-4 dzień :-)

    3. aneta Autor says:

      Super :)

  5. A gdzie jest tamten przepis na krem budyniowy, ten z mąką ziemniaczaną, 800 ml mleka. Dalej już nie pamiętam. Dlaczego został zmieniny? Można prosić o tamten przepis.

    1. Ilovebake says:

      Zmieniłam jedynie ilość mleka bo wtedy krem będzie sztywniejszy :)

    2. Isabella L. says:

      Bardzo proszę o tamten przepis na krem budyniowy

    3. Ilovebake says:

      Przepis jest podobny jedynie zmniejszyłam ilośc mleka w przepisie :)

    4. Isabella L. says:

      Oj chyba nie, w tamtym była mąka ziemniaczana i masło gotowało się już z mlekiem jak się nie mylę. Później wystarczyło go po wystygnięciu lekko zamieszać. Był super! I łatwy
      Potrzebuje tylko proporcje .

  6. Może być miód sztuczny?

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że tak :)

  7. piekarenka says:

    Ciasto wyszło bardzo dobre jednak masa budyniowa wypływała z ciasta;/ Następnym razem zamienię masę budyniową na inny sprawdzony przepis. Widzę,że nie tylko ja miałam taki problem a dodam,że ciasta piekę od wielu lat:) Pozdrawiam

  8. Jeśli chodzi o budyń to jaki najlepiej mam wziąć 40g czy 64g?

    1. Ilovebake says:

      40 g :)

  9. Nie tak się robi masę budyniowa, nawet nie potrafi pani zrobić budyniu (trzeba zagotować mleko i dopiero dodać wszystkie składniki w pozostałym mleku).
    W teorii zrobienie masy budyniowej wygląda tak:
    Zrobić budyń, wystudzic, masło ucieramy(ale nie na puch, bo po dodaniu budyniu zważy się nam ) i pomału dodajemy budyń i jak juz dodamy caly budyn ucieramy masę na puch i gotowe.
    Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Akurat tutaj wersja kremu budyniowego jest inna, ale rozumiem, że Pan zna tylko opcje tradycyjną :) pozdrawiam

  10. Czy te proporcje wystarczą na większą prostokątną blaszkę? Czy musi być w małej kwadratowej 24×24?:)

    1. Zwieksz proporcje o 1/3 i bedzie ok :)

  11. Anetko, to ile tego mleka dać? 800 ml? w przepisie mam dalej 800 ml. w piecu akurat mam pierwszą warstwę ciasta i czytam komentarze…. zanim zabiorę się za budyń… pozdrawiam!!!!!

    1. Przepis juz poprawilam. Ilosc mleka pozostaje bez zmian zwiekszylam tylko ilosc maki ziemniaczanej. Masa budyniowa na koniec po zagotowaniu musi byc gesta :) Reszta bez zmian.

  12. Wlasnie powedrowal do lodówki !! Prosty do zrobienia, mam nadzieje ze bedzie rownie pyszny :)

  13. myślałam też o żelatynie, budyń już trochę przestygł..więc może spróbuję dodać mąkę z mlekiem, dzięki

    1. przepis juz poprawilam bo faktycznie mogl wychodzic za rzadki :) mam nadzieje, ze sobie poradzilas z masa

  14. 800ml mleka to nie za dużo?masa wyszła strasznie rzadka, proporcje dałam dokładne jak w przepisie, może to wina budyniu…

    1. Masa powinna być gęsta. Jeśli jeszcze jej nie wylałaś na ciasto to możesz dodac wiecej mąki rozrobionej z mala ilościa mleka i wlac do masy, ponownie zagotowac. Masa koniecznie musi być gęsta inaczej nie wyjdzie ciasto

  15. Pyszności .. do tego ciasta chyba nie trzeba nikogo namawiać :)

  16. Wygląda obłędnie! Musi być pyszny :) :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x