Znajdź swój przepis

Budyń z kaszy jaglanej

29 października, 2015

Budyń z kaszy jaglanej to przepyszny i bardzo zdrowy deser. Bezglutenowy, bez cukru, bez jajek. Natomiast mleko krowie można zastąpić sojowym lub kokosowym. Idealny deser dla osób z nietolerancją pokarmową. Budyń z kaszy jaglanej jest pyszny nawet dla osób, które nie przepadają za tym rodzajem kaszy.

Kasza jaglana jest prawie niewyczuwalna w smaku, a jedynie czuć jej strukturę, ponieważ nie rozgotowywałam ją na zupełną papkę. Miód i banan nadaje lekko słodkiego smaku.

Dodatkowo budyń urozmaiciłam karmelizowanymi orzechami i syropem klonowym. W tym połączeniu budyń był niesamowicie pyszny i bardziej przypominał deser.

Natomiast budyń z kaszy jaglanej może by także bardzo smacznym śniadaniem, wtedy proponuję dodawać ulubione owoce świeże w sezonie i mrożone zimą.

Uwaga: jeśli budyń chcesz przechowywać w lodówce rozgnieciony banan dodawaj przed podaniem, inaczej zacznie ciemnieć i budyń zacznie mieć nieładny kolor.

Budyń jaglany to świetny sposób na przemycenie wartościowym składników dla dzieci, które nie przepadają za zdrowym jedzeniem.

Budyń z kaszy jaglanej to uniwersalny przepis dla osób, które chcą się zdrowiej odżywiać. Do woli możesz go łączyć i ulepszać na swój ulubiony sposób.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

budyń jaglany

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA BUDYŃ JAGLANY:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharków

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka (zwykłe, sojowe lub kokosowe)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 banany

DODATKOWO:

  • ulubione dodatki

* szklanka o pojemności 250 ml

Kasze przesypujemy do rondelka o grubym dnie i prażymy przez około 2-3 min. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy przez ok. 15 min. Następnie wlewamy mleko i dodajemy miód. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na ok. 15 min. Raz na jakiś czas mieszamy i patrzymy czy masa zgęstniała. Banany rozdrabniamy i lekko skrapiamy sokiem. Dodajemy do masy budyniowej. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce z ulubionymi dodatkami.

budyń jaglany budyń jaglany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. AleksandraN says:

    Trzymalam si eprzepisu na tyle na ile to mozliwe (ja kuleje jesli o to chodzi haha) – dodalam sos klonowy, cynamon i ekstrakt z wanili, uzylam mleka migdalowego – PYCHA ! Dziekuje za przepis :D

    1. Super :)

  2. W jaki sposób karmelizuje Pani orzeszki, z miodem czy z cukrem? Nigdy nie wychodzą mi takie błyszczące:)

    1. orzeszki byly kupywane :)

    2. aaa to już wszystko jasne:) następnym razem zrobię tak jak w przypadku karmelizowanego słonecznika do „Słonecznikowca”. Jeśli Pani nie robiła tego ciasta to polecam spróbować;) Pozdrawiam

    3. robilam tylko wtedy masa mi sie nie udala :(

  3. W jaki sposób karmelizuje Pani orzeszki, z miodem czy cukrem? Nigdy nie wychodzą mi takie błyszczące:)

  4. Musze zrobić bo uwielbiam budynie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x