Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Serniki

Chatka baby jagi (chatka puchatka)

October 29, 2015 , 251372 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chatka baby jagi lub chatka puchatka to ciasto sernikowe, które jest niezwykłe w wyglądzie. Wydawać się może, że jest bardzo trudne w wykonaniu, ale odrobina cierpliwości i zręczności wystarczy, aby zrobić taki pyszny deser. Chatka baby jagi to herbatniki, masa serowa o smaku waniliowym i kakaowym oraz polewa. Ciasto w ciągu kilku godzin chłodzenia tężeje i ładnie można je kroić na kawałeczki. Na końcu tego wpisu znajdziesz wykonanie krok po kroku ze zdjęciami.

Chatka baby jagi (chatka puchatka) to ciasto bez pieczenia, które wystarczy dobrze schłodzić.

Do mojej wersji użyłam herbatników maślanych pełnoziarnistych. Twaróg zmieliłam dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Gotowy sernik w wiaderku będzie odpowiedni jeśli użyjesz naprawdę dobrej jakości. Wersje dostępne w hipermarketach będą musiały być dodatkowo odsączone. Jeśli tego nie zrobisz masa może nie być tak gęsta jak na zdjęciach. Polewa z tego przepisu jest rewelacyjna. Szybko się przygotowuje i szybko tężeje. Podczas krojenia nie kruszy się i ma intensywny kolor.

Podczas formowania, gdy chatka jeszcze nie zastygła możesz ją poprawiać jeśli nie podoba Ci się jej kształt. Po tym jak zastygnie nie ma już takiej możliwości.

Chatka baby jagi to świetne ciasto, pięknie wygląda i do tego ma nieziemski smak. Polecam dla osób, które nie przepadają za pieczeniem.

Patera na zdjęciach pochodzi z firmy Westwing

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis bez pieczenia.

chatka puchatka

CHATKA BABY JAGI (CHATKA PUCHATKA)

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao, czubata
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 36 szt. herbatników maślanych (użyłam pełnoziarnistych)

Składniki na masę serowa powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce twaróg i cały czas miksujemy. Masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do masy białej dodajemy wanilię. Do mniejszej części serowej dodajemy przesiane kakao.
Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony). Na herbatniki wykładamy ciemną część, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką tylką robimy pasek z masy ciemnej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło przekładamy do garnuszka razem z przesianym kakao i cukrem pudrem. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i wlewamy cały czas mieszając żelatynę. Polewę zostawiamy do lekkiego stężenia i następnie polewamy ciasto. Zostawiamy, aż polewa stężeje i dopiero wtedy kroimy. Cały proces przygotowania ciasta znajdziesz na końcu tego wpisu.

chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka

Komentarze

  • Reply Bożena July 9, 2020 at 15:17

    Cudowny przepis . Wreszcie robię to ciasto bo wcześniej widziałam bardziej skomplikowane przepisy :-)

  • Reply Melissa April 2, 2020 at 23:24

    Is it possible to get this recipe in English ?

    • Reply aneta April 3, 2020 at 19:41

      You have to translate recipe

  • Reply Patrycja March 31, 2018 at 10:20

    czy moge dac do tego twarog z wiaderka?

    • Reply Ilovebake March 31, 2018 at 16:22

      Tak :)

  • Reply Ewa M. March 18, 2018 at 19:18

    Często w przepisach na chatę trzeba moczyć delikatnie herbatniki w mleku, w tym przepisie widzę, że nie ma takiej konieczności. Czy herbatniki nie będą za twarde???

    • Reply Ilovebake March 19, 2018 at 09:39

      Zmiękną pod wpływem masy :)

      • Reply Ewa M. March 29, 2018 at 18:00

        Bardzo dziękuję, już nie mogę się doczekać tego smaku ????

    1 2

    Leave a Reply