Znajdź swój przepis

Racuchy z jabłkami

3 listopada, 2015

Pyszne, delikatne i puszyste racuchy z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Do przepisu na racuchy najlepiej używać kwaśnych jabłek wtedy uzyskamy najlepszy smak. Ja zazwyczaj podaje je z cukrem pudrem, ale można je jeść bez dodatków i będą smaczne.

Racuchy z jabłkami bardzo fajnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub deser. Doskonale smakują z dżemem, świeżymi owocami, miodem lub syropem klonowym.

Starte jabłka na tarce dodawaj na wyrośnięte ciasto, ale go nie mieszaj ponieważ ciasto straci swoją puszystość. Smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, aby za mocno się nie przypalały, ale też nie chłonęły dużej ilości tłuszczu.

Przepis na te racuchy z jabłkami to mój ulubiony i dodaję do niego także inne dodatki np. rabarbar lub banany. Kombinacje zależą od Twoich upodobań i ulubionych smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na racuchy.

racuchy-z-jabłkami

RACUCHY Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA RACUCHY:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 2 szklanki mąki tortowej, czubate
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka, ciepłego
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka, najlepiej kwaśne

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn*) i sól. Jajka mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Miskę owijamy folią lub przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1, 5 godz. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy na wierzch wyrośniętego ciasta (nie mieszamy). Na patelnię wylewamy olej, rozgrzewamy. Smażymy racuchy na średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószane cukrem pudrem.

* Do ciepłego mleka dodajemy świeże drożdże, 2 łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min.

* szklanka o poj. 250 ml

racuchy-z-jabłkami racuchy-z-jabłkami racuchy-z-jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam ostatnio racuchy z Twojego przepisu, ale w ogóle nie były puszyste tylko całkiem oklapły ::( Jaka może być tego przyczyna ? Pozdrawiam :)

    1. moze ciasto za slabo wyroslo?

  2. wyglądają pięknie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x