Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto Marcinek

Listopad 5, 2015 , 37629 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto Marcinek to przekładaniec o pysznym miodowym smaku i kremie śmietanowym. Ciasto ma dużą ilość blatów miodowych, ale szybko się je przygotowuje i piecze. Marcinek wygląda na bardzo skomplikowane ciasto, ale jest odwrotnie. Bardzo szybko i sprawnie się je przyrządza, następnie czekasz, aż blaty zmiękną w lodówce i gotowe.

Blaty miodowe, aby się ładnie wałkowały podsypywałam mąką i fajnie jeśli będą cieniutkie. Po upieczeniu będą twarde jak zwykle bywa z ciastem miodowym, ale masa je nawilży i zmiękną.

Krem to kwestia dyskusyjna. Na Podlasiu zazwyczaj wykonuje się tylko na śmietanie i taka wersja jest bardziej kwaśna. Natomiast ja połączyłam śmietanę i kremówkę. Dzięki czemu krem był słodszy, lżejszy i delikatniejszy. Wybór zależy od Twoich ulubionych smaków. Obie wersje mają swoich zwolenników.

Ciasto układałam w tortownicy i wtedy uzyskujemy dosyć równy kształt. Wierzch udekorowałam mielonymi migdałami, ale możesz zamienić je polewą czekoladową.

Ciasto Marcinek jest idealny na Święta Bożego Narodzenia, ale także uroczystości, urodziny lub po prostu na deser.

Ciasto nie jest przesłodzone, czuć miodowe warstwy, które z kremem tworzą przepyszną całość. Marcinek pomimo wielu warstw nie jest trudny i długo zniechęcałam się tym zakładając błędnie, że jest bardzo trudne ciasto.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na miodownik.

ciasto marcinek

CIASTO MARCINEK

SKŁADNIKI NA BLATY MIODOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 350 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • mielone migdały  lub czekolada do dekoracji

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz sodą. Dodajemy sól oraz ocet. Jajka mieszamy z miodem i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na około 10 kawałków. Podsypując stolnicę mąką wałkujemy każdy placek na kształt tortownicy o śr. 24 cm. Gotowe placki pieczemy jeden po drugim w temp. 180 C przez około 5 min. Ostatni placek trzymałam do zarumienienia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce śmietanę, cały czas miksując.
Placek układamy w tortownicy wykładamy 2-3 łyżki masy i przykrywamy kolejnym plackiem. Powtarzamy te czynności, aż do wykorzystania składników (placek bardziej zarumieniony dałam na wierzch). Ciasto owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Blaty pod wpływem masy zmiękną. Wierzch dekorujemy zmielonymi migdałami lub czekoladą.

ciasto marcinek
ciasto marcinek
ciasto marcinek
 
ciasto marcinek

Komentarze

  • Odpowiedz Paulina Luty 21, 2017 at 14:39

    Zgadzam się z Panią Iwoną z Białegostoku. Niestety to jedynie interpretacja przepisu na tradycyjnego Marcinka. Oryginał nie zawiera miodu a samo ciasto składa się z 24-28 cieniutkich placków. Wierzch nie jest dekorowany orzechami/migdałami czy czekoladą. Polecam skosztować kiedyś prawdziwego ciasta z Podlasia i poznać jego prawdziwy smak.

  • Odpowiedz Iwona Z. Listopad 24, 2015 at 23:01

    Ciasto Marcinek nie zawiera w swoim składzie miodu, nigdy przenigdy! My z Podlasia nazwalibyśmu pani ciasto miodownik, ale nie Marcinek. Proszę spróbować upiec prawdziwego Marcinka i wtedy pozna pani różnicę.
    https://www.youtube.com/watch?v=AwAmUbdqODs
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz Świat W. Listopad 19, 2015 at 16:39

    Zdecydowanie Marcinek dołączy do grona moich ulubionych wypieków. Zmieniłam nieco ilość komponentów, al ei tak wyszedł wyborny. Bardzo Ci dziękuję za kolejny kulinarny hit.
    http://swiatwedluglilii.pl/dla-domu/rozsmakuj-sie-w-marcinku-w-oczekiwaniu-na-wigilie/

  • 1 2

    Dodaj komentarz