Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Boże Narodzenie, Ciasta ucierane

Ciasto orzechowe

November 9, 2015 , 33674 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto orzechowe z tego przepisu jest niezwykle aromatyczne, przepełnione orzechami i bardzo proste w przygotowaniu. Orzechy laskowe, włoskie, migdały i nerkowca to właśnie takiej mieszanki użyłam do mojego ciasta orzechowego. Chociaż w oryginalnym przepisie był dodatek tylko laskowych dla mnie było to za mało. Smaki rożnych orzechów wspaniale się ze sobą łączyły, były bardziej aromatyczne i smak ciasta był pełniejszy.

Przepis na typowe ciasto ucierane zawsze wymaga, aby składniki były w podobnej temperaturze pokojowej i tej zasady trzymaj się przygotowując te ciasto.

Ciasto orzechowe jest idealne w czasie jesienno-zimowym i bardzo pasuje na świąteczny stół. Orzechy nadają mu ciemnej i intensywnej barwy. Natomiast polewa czekoladowa idealnie pasuje do orzechów. Użyłam gorzkiej czekolady ponieważ jest zdrowsza, ale mleczna będzie również pasowała.

Ciasto orzechowe jest słodkie, intensywne w zapachu i smaku, mocno orzechowe. Idealne do kawy lub herbaty. Najlepsze w smaku zaraz po upieczeniu lub dzień po.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

ciasto-orzechowe

CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 3-4 min. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Keksówkę o wym. 10×25 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

ciasto-orzechowe
 
ciasto-orzechowe
ciasto-orzechowe
ciasto orzechowe

Komentarze

  • Reply Dagmara January 5, 2020 at 17:57

    To ciasto jest rewelacyjne ! Smaczne, wilgotne u mnie co prawda o połowę mniej cukru ale takie właśnie smakuje mi najbardziej ❤Polecam!

  • Reply sweetfish November 22, 2015 at 21:25

    Pyszny. Dałam cukru 150 i jest ok. Rzeczywiście trzeba pilnować czasu pieczenia “do suchego patyczka” (ja wydłużyłam)

  • Reply Feta November 14, 2015 at 21:02

    Pyszne! Choć trochę zmodyfikowalam przygotowanie, bo nie lubię ucierać masła, więc ubiłam jajka i dodałam olej – wyszło i jest świetne:)) Dzięki!

  • Reply Paulina C. November 11, 2015 at 14:40

    Pycha ! :)

    • Reply Ilovebake November 11, 2015 at 17:06

      Przesliczne Ci wyszlo :)

      • Reply Paulina C. November 11, 2015 at 18:47

        Dziękuję ! :) Uwielbiam ciasta w tej postaci :D

  • Reply Hania K. November 9, 2015 at 14:19

    Wygląda cudownie! :) Będę próbować. A ta keksowka jakie ma mieć wymiary? ;)

    • Reply Ilovebake November 9, 2015 at 14:23

      Dziękuję juz dodałam wymiary :)

      • Reply Hania K. November 10, 2015 at 09:29

        Uwielbiam takie ciasta! Intensywne w smaku. Ciemna czekolada i orzechy sprawiają, że jest trochę podobne w smaku do moich ulubionych ferrero rocher :) Polecam!

    Leave a Reply