Ciasto Królewiec


Ciasto Królewiec jest jednym z pyszniejszych deserów podawanych w święta Bożego Narodzenia. Miodowe blaty przeplatane masą budyniową oraz lekki biszkopt, a całość polana czekoladową polewą. Ciasto jest cudowne w smaku i kojarzy mi się z czasami mojego dzieciństwa. Blaty miodowe pod wpływem masy miękną i tworzą zwartą całość razem z biszkoptowym środkiem.

Pieczenie ciasta możesz spokojnie rozplanować na dwa dni, blaty upiec wcześniej przykryć ściereczką i schować w chłodnym miejscu. Natomiast biszkopt i masę w dniu następnym.

Moje blaty miodowe były lekko złotego koloru i nie dopiekałam ich mocniej. Wtedy uzyskują delikatniejszy smak i rozpływają się w ustach.

Ciasto Królewiec najlepiej podawać po około dwóch dniach chłodzenia w lodówce. Ciasto zmięknie, smaki się przegryzą i masa budyniowa dobrze zgęstnieje. Polewa to połączenie kremówki i gorzkiej czekolady, która fajnie podkreśla smak miodu i doskonale do niego pasuje.

Królewiec to tradycyjne ciasto na święta, które doskonale nadaje się do przewożenia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

królewiec

CIASTO KRÓLEWIEC

SKŁADNIKI NA BLATY MIODOWE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 850 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z sodą. Następnie wlewamy tłuszcz, dodajemy cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem mieszamy i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dwie formy o wym. 24×24 lub nieco większe wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wylepiamy dno foremek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do zarumienienia. Jeszcze ciepłe przekładamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Mąki przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy pianę z suchymi składniki w kilku partiach. Mieszamy bardzo delikatne, aby jak najmniej opadła piana. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. Identyczna formę jak do blatów miodowych wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu wyciągamy ciasto i na zabezpieczoną np. ręcznikiem podłogę rzucamy biszkopt z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób mamy pewność, że nie opadnie.
650 ml mleka przelewamy do rondelka. Dodajemy masło, cukier, wanilię i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiane mąki. Cieple mleko zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy powoli zimne mleko. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż masa będzie mocno gęsta (cały czas mieszamy).
W formie układamy jeden blat miodowy, wykładamy połowę ciepłego budyniu. Układamy biszkopt, następnie wykładamy resztę budyniu i na to blat miodowy. Ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia na noc.
Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorąca. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia. Polewą równomiernie smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia.

Patera pochodzi ze strony: https://www.westwing.pl/

królewiec
królewiec
królewiec

wydrukuj teraz