Makowiec japoński


Makowiec z jabłkami, japoniec (ciasto makowe z jabłkami), czyli jedno z najprostszych ciast i najpyszniejszych w Święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest cudowne w smaku, wilgotne z mnóstwem bakalii. Przygotowuje się je w błyskawicznym tempie jeśli masz już zmielony mak. Jeśli nie możesz go zmielić wcześniej, a resztę zrobić kolejnego dnia. Makowiec z jabłkami to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje.

Jeśli nie masz możliwości zmielenia maku istnieje alternatywa w postaci już zmielonego maku, który tak jak zwykły zalewasz gorącą wodą i odsączasz. W ostateczności możesz użyć gotowej masy makowej, ale musi być dosyć gęsta i wtedy zmniejsz ilość cukru w cieście.

Jabłka w makowcu są niewyczuwalne i nadają wilgotności. Do ciasta dodaj swoje ulubione bakalie, ja użyłam rodzynek, żurawiny i odrobinę posiekanych orzechów włoskich.

Makowiec japoński to proste ciasto, mocno aromatyczne z dużą dawką maku. Idealne w Święta Bożego Narodzenie i nie tylko.

TUTAJ znajdziesz przepis na inne ciasta z makiem i makowce.

japoniec ciasto

MAKOWIEC JAPOŃSKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g maku, suchego
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
  • szczypta soli
  • bakalie (dowolne)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad jej powierzchnię i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odsączamy np. przez drobne sitko i mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z przesianym cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Pod koniec miksowania powoli wlewamy olej i rum. Następnie po łyżce dodajemy mak, kaszę, proszek do pieczenia i przesiane mąki razem z kakao. Delikatnie mieszamy po dodaniu każdego składnika. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy razem z bakaliami do ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Tortownicę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę podgrzewamy i do gorącej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Dekorujemy bakaliami lub karmelizowanymi orzechami.

japoniec ciasto
japoniec ciasto
japoniec ciasto

wydrukuj teraz