Znajdź swój przepis

Makowiec japoński

24 listopada, 2015

Makowiec z jabłkami, japoniec (ciasto makowe z jabłkami), czyli jedno z najprostszych ciast i najpyszniejszych w Święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest cudowne w smaku, wilgotne z mnóstwem bakalii. Przygotowuje się je w błyskawicznym tempie jeśli masz już zmielony mak. Jeśli nie możesz go zmielić wcześniej, a resztę zrobić kolejnego dnia. Makowiec z jabłkami to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje.

Jeśli nie masz możliwości zmielenia maku istnieje alternatywa w postaci już zmielonego maku, który tak jak zwykły zalewasz gorącą wodą i odsączasz. W ostateczności możesz użyć gotowej masy makowej, ale musi być dosyć gęsta i wtedy zmniejsz ilość cukru w cieście.

Jabłka w makowcu są niewyczuwalne i nadają wilgotności. Do ciasta dodaj swoje ulubione bakalie, ja użyłam rodzynek, żurawiny i odrobinę posiekanych orzechów włoskich.

Makowiec japoński to proste ciasto, mocno aromatyczne z dużą dawką maku. Idealne w Święta Bożego Narodzenie i nie tylko.

TUTAJ znajdziesz przepis na inne ciasta z makiem i makowce.

japoniec ciasto

MAKOWIEC JAPOŃSKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g maku, suchego
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
  • szczypta soli
  • bakalie (dowolne)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad jej powierzchnię i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odsączamy np. przez drobne sitko i mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z przesianym cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Pod koniec miksowania powoli wlewamy olej i rum. Następnie po łyżce dodajemy mak, kaszę, proszek do pieczenia i przesiane mąki razem z kakao. Delikatnie mieszamy po dodaniu każdego składnika. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy razem z bakaliami do ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Tortownicę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę podgrzewamy i do gorącej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Dekorujemy bakaliami lub karmelizowanymi orzechami.

japoniec ciasto japoniec ciasto japoniec ciasto

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. ok., wypiekam go od kilkudziesięciu lat i zmodyfikowałem to co poniżej: Mak mielę na sucho jak kawę.
    Zmielony mak mieszam z kaszką manną i gotuję koniecznie w mleku, powstaje masa jak budyń, który wystudzam,w trakcie wystudzania dodaje do niego wszystko oprócz jaj i oczywiscie jabłek. Te dodaję jako ostatni etap (jabłka przetarte na wiórki) oraz dowolne bakalie. Co dodatkowo dodaję – mianowicie kakao (dwie łyżki duże) i dwie łyżeczki małe kawy rozpuszczalnej – daje to inny wymiar smaku oraz przyczernia (kolor) wypieczonego tortu. Nioe bawie sie w ubicue jajek dodaję je w całości na wystudzoną masę budyniową w której jest juz cukier, masło lub olej jak kto woli. Dodając jaja mieszam masę blenderem – jest to sprawdzone bo rozbija ewentualne grudki (kluski budyniowe). Jabłka i bakalie na koniec – przed wsadzeniem do piekarnika – mieszam łyżką. ( proporcje sprawdzone podstawy tortu: 1 litr mleka, 400 gram maku, 3-4 łyżki kaszy, 6-8 jaj, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 3-4 jabłka )

    1. oraz cukier – 1 szklanka nawet do póltora jak kto woli.

  2. Na prawdę PYCHOTA ten makowiec, znudził mi się zwykły drożdżowy,który na drugi dzień już jest lekko suchy a ten przeciwnie tak jak piszesz – wilgotny i nie czuć jabłek. Pozdrawiam ;)

  3. Jak chcę użyć gotowej makowej to ile powinno jej być?

    1. 1 duza puszka wystarczy. Tylko nalezy odsaczyc, zmniejszyc ilosc cukru lub wogole go nie dodawac i tak samo z bakaliami

  4. Małe sprostowanie:
    Kasza manna ma gluten, więc osoby z nietolerancją powinny tę kaszę zastąpić czymś innym. Tylko wtedy ciasto będzie bezglutenowe.

    A tak poza tym, to wygląda cudnie i chętnie zrobię coś takiego do pracy :)

    1. Już poprawiłam jak to dobrze, że ktoś mnie tu sprawdza :D dzięki

    2. nie sprawdza, tylko czyta uważnie i szuka inspiracji :D

    3. ok :)

    4. Sylwia O. says:

      Czy do tego ciasta wystarczą tylko 2 łyżki mąki?

    5. Ilovebake says:

      Tak :)

    6. Sylwia O. says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x