Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Pierniczki świąteczne

Grudzień 2, 2015 , 42076 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pierniczki świąteczne z tego przepisu pochodzą z Ikei, czyli klasyczne szwedzkie pierniczki. Są od razu miękkie, słodziutkie, maślane i trochę różnią się od tych typowych wypiekanych w Polsce. Natomiast po zjedzeniu pierwszego wiedziałam, że będą moimi ulubionymi pierniczkami. W strukturze trochę przypominają połączenie herbatników z pierniczkami. Są przepyszne i jeśli takich nie jadłeś wypróbuj na święta.

Ciasto koniecznie trzeba cienko rozwałkować, dzięki temu są miękkie zaraz po upieczeniu i nie twardnieją. Pierniczki z tego przepisu są idealne na ostatnią chwilę, ponieważ nie muszą leżeć. Po upieczeniu nie przechowywałam ich w żadnym pojemniku i nadal były mięciutkie.

Ciasto na pierniczki możesz przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. Ciasto w lodówce dojrzeje i uzyska lepszy aromat.

Pierniczki nie tracą kształtu podczas wypiekania, nie mają wypukłości i doskonale nadają się do pokrywania lukrem, tworzenia domków z piernika, na choinkę itp. Pomysłów na ich kreatywne wykorzystanie jest mnóstwo.

Uwielbiam te pierniczki świąteczne za to, że nie potrzebują zbyt dużej uwagi. Wystarczy upiec i zajadać. Rewelacyjne w smaku, proste i cudownie maślane. Jak dla mnie to wersja idealna. Inspiracja: niebo w gębie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

pierniczki-świąteczne

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI NA CIASTO

ILOŚĆ: 3 blaszki pierniczków

  • 100 g miodu, płynnego
  • 100 g cukru, zwykły lub trzcinowy
  • 115 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miód, cukier, masło, cynamon oraz przyprawę do piernika przekładamy do żaroodpornej miseczki (ew. rondelek). Układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody i podgrzewamy składniki do rozpuszczenia. Miseczkę zdejmujemy i zostawiamy, aż masa osiągnie temp. pokojową. Następnie dodajemy śmietankę, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne. Owijamy je folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki. Następnego dnia na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie ciasto i wykrawamy foremkami ulubione kształty (pierniczki muszą być cienkie, u mnie miały ok. 3-4 mm). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia.

pierniczki-świąteczne
pierniczki-świąteczne
pierniczki-świąteczne

Komentarze

  • Odpowiedz Klaudia Grudzień 22, 2017 at 08:59

    Właśnie wyjęła swoje ciasto z lodówki ale jest tak twarde z nie mogę go rozwałkować. Czy coś poszło nie tak ?
    Wesołych świąt !

  • Odpowiedz Paulina Grudzień 21, 2016 at 16:32

    Witam :) czy mogę wyjąc ciasto z lodowki po 8h ? :p

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 22, 2016 at 07:14

      Tak :)

  • Odpowiedz Ewa Grudzień 13, 2016 at 17:32

    przymierzam się do zrobienia tych pierniczków i mam pytanie : czy miód prawdziwy czy sztuczny ? Ewentualnie czy można pomieszać pół na pół ?

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 13, 2016 at 18:05

      Ja do pierniczków zawsze dodajemy miód prawdziwy :)

  • Odpowiedz Klaudia Grudzień 23, 2015 at 17:00

    Można dodać śmietany 36 % ? :)
    Pozdrawiam,
    Wesołych Świąt ! :)

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 23, 2015 at 17:02

      Moze byc troche za gesta, ale mozesz wlac jej wiecej

  • Odpowiedz Ania D. Grudzień 17, 2015 at 10:42

    A mi wyszły bardziej kruche niż „Pierniczkowe”… :(

  • 1 2

    Dodaj komentarz