Znajdź swój przepis

Piernik z jabłkami

4 grudnia, 2015

Piernik z jabłkami jest niesamowicie aromatyczny, wilgotny z dodatkiem rodzynek i orzechów. Przecier z jabłek doskonale go nawilża i jest zupełnie nie wyczuwalny. Nie trzeba w ten sposób dodawać dużej dawki masła lub oleju. Jeśli masz alergie pokarmowe możesz z przepisu wyłączyć jajko, a ciasto i tak ładnie wyrośnie. Piernik z jabłkami jest szybki i mięciutki, długo utrzymuje świeżość i jest pyszny.

Przecier z jabłek najlepiej wykonać samodzielnie. Kilka jabłek pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Gotować, aż będą miękkie i z masy odparuje woda. Miksuje ma jednolitą masę i gotowe. Szybko i prosto.

Do piernika możesz dodać swoje ulubione bakalie. Ja wykorzystała rodzynki i drobno posiekane orzechy włoskie. Natomiast również będzie dobra suszona żurawina, morela.

Piernik z jabłkami nie wymaga czekania, aż zmięknie i idealnie nadaje się do wypieku tuż przed świętami.

Piernik na wierzchu polałam czekoladową polewą i udekorowałam włoskimi orzechami. Natomiast jeśli lubisz np. piernik z lukrem możesz go spokojnie zastąpić. Jak dla mnie idealnie pasuje tutaj gorzka czekolada.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki świąteczne.

piernik

PIERNIK Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 1,5 szklanki przecieru z jabłek, gęsty*
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • szczypta imbiru, mielonego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 100 g rodzynek
  • ok. 50 g orzechów, posiekanych np. włoskich

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

* przecier możesz wykonać w domu, wystarczy 4-5 jabłek pokroić na kawałki i z odrobiną wody gotować do miękkości i odparowania wody, następnie zmiksować na jednolitą masę

* szklanka o pojemności 250 ml

Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, sól oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z cynamonem, przyprawą do piernika, imbirem oraz sodą. Cały czas miksując dodajemy powoli suche składniki do przecieru. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Na koniec ciasto mieszamy z rodzynkami i orzechami.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy gotowe ciasto i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady chwilę czekamy i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Upieczone ciasto polewamy i zostawiamy do stężenia.

piernik piernik piernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Piernik jest przepyszny. Robiłam tydzień temu i wyszedł wspaniały. Nawet moja wybredna córka jadła aż się jej uszy trzęsły ;)
    Dlatego wczoraj zrobiłam drugi raz i ku mojemu zdziwieniu nie wyszedł. Po półtorej godziny pieczenia nadal był mokry w środku, nie dało się go dopiec i wyszedł nie jadalny zakalec :(

  2. Czy piernik można upiec już teraz (ponad tydzień wcześniej) czy lepiej będzie gdy upiekę go tuż przed Wigilią ? :)

    1. Ilovebake says:

      To nie jest piernik do tzw lezakowania najlepiej upiec go max 2 dni wczesniej

  3. Czy dodawalas do ciasta kakao? Bo takie ciemnie Ci wyszło…

    1. Ilovebake says:

      Nie dodawalam to tylko przyprawy :)

  4. A u mnie wyszedł zakalec :(

    1. Ilovebake says:

      Moze dodawalas skladniki o roznej temperaturze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x