Znajdź swój przepis

Makowiec na piernikowym biszkopcie

9 grudnia, 2015

Makowiec na piernikowym biszkopcie to wyjątkowe ciasto o przepysznym smaku. Bardzo proste w wykonaniu i co ważne, dosyć długo można je przechowywać lub upiec kilka dni przed świętami. Piernik upiekłam według przepisu na opakowaniu Duża Blacha – piernik Delecta. Masa makowa jest dosyć nietypowa ponieważ gotuje się ją jak budyń. Ładnie gęstnieje i idealnie współgra z piernikiem. Makowiec z tego przepisu jest połączeniem ulubionych ciast świątecznych i sprawdzi się znakomicie w Święta Bożego Narodzenia.

Piernik pieczony zgodnie z przepisem na opakowaniu nie sprawia żadnych problemów i ładnie rośnie.

Masę makową wykonuje się identycznie jak do makowca, natomiast później gotujemy jak budyń do zgęstnienia.

Makowiec na piernikowym biszkopcie jak go nazwałam to wilgotne ciasto z mnóstwem bakalii. Jest mocne w smaku, aromatyczne, słodkie i można je dosyć długo trzymać w chłodnym miejscu. Im dłużej leży tym jest smaczniejsze i smaki bardziej się przenikają.

Polewa z gorzkiej czekolady fajnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Do dekoracji użyłam suszonej żurawiny, ale mogą być inne suszone owoce lub dowolna dekoracja, którą lubisz.

Korzenny piernik i słodka masa makowa z bakaliami to przekładaniec, który warto poznać w te Święta. Wygląda niepozornie, ale smak jest niesamowity i nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim połączeniem.

makowiec

MAKOWIEC NA PIERNIKOWYM BISZKOPCIE

SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 80 ml alkoholu np. rumu
  • 1 łyżeczka cukru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

DEKORACJA

Ciasto piernikowe wykonujemy według zaleceń na opakowaniu. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Mak zalewamy wrzątkiem lekko nad powierzchnię. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, odsączamy z nadmiaru płynu i mielimy trzykrotnie. Do gotowego maku dodajemy cukier, miód, bakalie, aromat, skórkę pomarańczową oraz cynamon. Mieszamy masę, jeśli jest za mało słodka dodaj więcej cukru. Masło przekładamy do rondelka o grubym dnie i rozpuszczamy. Dodajemy masę makową i podgrzewamy, aż będzie gorąca. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy przesianą mąkę ziemniaczaną i wlewamy powoli do masy, cały czas mieszając. Masę podgrzewać, aż będzie gorącą i gęsta.
W formie układamy jeden blat piernikowy, który dosyć dobrze nasączamy. Wykładamy masę makową (4 łyżki zostawiamy na wierzch), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugą częścią piernika. Nasączamy i wykładamy resztę masy, wyrównujemy. Ciasto wkładamy w zimne miejsce (najlepiej do lodówki) najlepiej na całą noc.
Kremówkę dobrze podgrzewamy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu. Dekorujemy żurawiną.

makowiec makowiec

*wpis zawiera lokowanie produktu

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Adriana B. says:

    Ja się ciesze,że taki przepis się pojawił. Lubię piec ciasta ale czasami tez lubię zrobić coś z „gotowca” a ten przepis na pewno wypróbuję. I tak jestem fanką tego przepisu :D Pozdrawiam.

    1. Ilovebake says:

      :) ciesze się

  2. ooooł nooooł :( :( jestem wierną czytelniczką i fanką, ale ciasto z proszku?? :( ale nie oceniam :) na pewno znajdą się fani na takiego smaka :D

    1. Ilovebake says:

      Ten wpis jest sponsorowany i jeśli ktoś nie chce korzystać z gotowego ciasta można spokojnie upiec własny piernik :)

    2. no widzę niestety że i tutaj dotarł marketing :D no nic, powodzenia :D :D

    3. Ilovebake says:

      rzeczywiście raz w roku dotarł :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x