Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto królowa śniegu

Grudzień 11, 2015 , 58028 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto królowa śniegu zaskakuje swoimi niebieskimi kolorami i smakiem. Ciasto jest leciutkie, delikatne jak chmurka i nie przesłodzone. Słodki biszkopt, warstwa budyniowa zabarwiona galaretką. Następnie warstwa biszkoptów, warstwa śmietankowa oraz galaretka. Cudowne ciasto, które na pewno zrobi wrażenie nie tylko kolorami, ale przede wszystkim pysznym smakiem.

Na pewno zastanawiasz się skąd takie kolory w cieście? Niebieska galaretka, ja użyłam jagodowej z jeżyną. Intensywność koloru galaretki możesz wybrać sama, wystarczy dla mocniejszego koloru zmniejszyć ilość wody dodanej do jej rozpuszczenia.

Przyznaję, na początku jedzenia tego ciasta moje odczucia były dziwne co najmniej jakbym jadła coś „chemicznego”. Z każdym kolejnym kawałkiem zmieniałam zdanie, gdy ciasto przekonało mnie do swojego pysznego smaku.

W cieście bardzo fajnie komponują się biszkopciki, nadają jeszcze bardziej delikatności. W oryginalnym przepisie od Malinki5 były delicje, które na pewno dałyby bardziej wyrazisty smak. Natomiast ja postawiłam na lekkość.

Ciasto królowa śniegu na pewno będzie fajną propozycja na imprezy lub dla dzieci. Ciasto na pewno zrobi wrażenie, a przy tym wszystkim można go spokojnie zjeść nawet kilka kawałków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-królowa-śniegu

CIASTO KRÓLOWA ŚNIEGU

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM NIEBIESKI:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka niebieska (u mnie jagoda i jeżyna)

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 1 galaretka agrestowa/cytrynowa
  • 200 ml wody, gorącej
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 2 galaretki niebieskie (u mnie jagoda i jeżyna)
  • 750 ml wody

DODATKOWO:

  • paczka biszkoptów okrągłych
  • 200 ml kremówki + 1 łyżka mleka w proszku

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia. Mąki przesiewamy bezpośrednio do masy w kilku niewielkich porcjach. Po dodaniu bardzo delikatnie mieszamy dużą np. drewnianą łyżka lub szpatułką. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorące ciasto rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Wlewamy powoli mleko z budyniem i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę (proszek), mieszamy do rozpuszczenia. Owijamy folia, aby nie powstał kożuch i zostawiamy do ostudzenia. Wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Na tężejącej masie układamy biszkopty jeden obok drugiego i ponownie wkładamy do całkowitego stężenia.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Wykładamy na biszkopty i ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia.
Galaretki jagodowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki. Galaretkę już dosyć mocno tężejącą wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Ciasto powinno być w lodówce minimum kilka godzin. Przed podaniem ubijamy kremówkę na sztywną masę. Pod koniec dodajemy mleko w proszku i chwilkę miksujemy. Szprycą cukierniczą wyciskamy dekoracyjne kształty na każdym kawałku.

ciasto-królowa-śniegu-3
ciasto-królowa-śniegu-6

Komentarze

  • Odpowiedz jola23 Lipiec 7, 2017 at 13:14

    ciasto juz zrobione ale kremu budyniowego z tego przepisu zdecydowanie za mało

  • Odpowiedz Anja606 Kwiecień 12, 2017 at 20:00

    Piękne ciasto

  • Odpowiedz Natka Marzec 21, 2017 at 09:45

    Dzień dobry.
    Mam pytanie: Czy jeśli będę piekła to ciasto na dużej blaszce, to mam podwoić proporcje czy wystarczy jeśli zwiększę ilość składników o połowę?

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 21, 2017 at 16:48

      Wystarczy zwiększyć o połowę :)

    1 2

    Dodaj komentarz