Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik świąteczny

December 23, 2015 , 198997 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Piernik świąteczny z tego przepisu możesz wykonać tuż przed świętami i będzie idealny. Piernik jest od razu mięciutki i wilgotny. Przełożony jest marmoladą i masą mleczną na bazie mleka w proszku. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę.

Piernik jest bardzo delikatny, puszysty i leciutki dzięki dodaniu herbaty oraz oleju. Nie trzeba czekać kilku tygodniu, aż zmięknie.

Bardzo dobrze się przechowuje i po upieczeniu spokojnie możesz leżeć nawet tydzień w lodówce.

Do piernika dodałam marmoladę wieloowocową, ale możesz użyć swojego ulubionego smaku, najważniejsze, aby była twarda i gęsta. Poza tym smak to już kwestia gustu.

Masa mleczna jest niesamowicie pyszna i słodka. Jeśli zaraz po wykonaniu będzie rzadka wkładamy ją na chwilę do lodówki i ładnie stężeje. Idealnie pasuje jako przełożenie piernika i fajnie współgra z marmoladą. Jeśli nie przepadasz za takimi mlecznymi kremami możesz zastąpić je kremem grysikowym na bazie kaszki manny.

Piernik świąteczny jest przepyszny, szybki i nie sprawia problemów podczas pieczenia. W święta to jeden z tych przepisów tzw. “pewniaków”. Idealnie skomponowany, ładnie się kroi i dobry do przewożenia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik świąteczny

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4-1 szklanka mleka w proszku

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • ok. 400 g marmolady, ulubionej

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (jeśli jest za rzadka można włożyć na chwilę do lodówki).
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

piernik świąteczny
 
piernik świąteczny

Komentarze

  • Reply Anik December 11, 2019 at 12:56

    Jakiego miodu należy użyć – sztucznego czy prawdziwego?

    • Reply aneta December 11, 2019 at 16:42

      Prawdziwego

  • Reply Marta November 18, 2019 at 12:55

    Czy można upiec ciasto w jednej blasze a potem po upieczeniu przekroić piernik na trzy części?

    • Reply aneta November 18, 2019 at 15:48

      Tak :)

  • Reply Patrycja L. December 22, 2017 at 22:31

    Czy mogę zamienić formę na tortownicę o średnicy 24 cm? nie wpłynie to na dopiekanie się środka ciasta?

  • Reply Ania December 15, 2017 at 20:50

    Jaki jest wymiar blaszki do tych proporcji?

  • Reply Dominika S. December 18, 2016 at 21:14

    A będzie tu pasować masa bydyniowa z przepisu na snicersa? Zamiast tej masy na mleku w proszku?

    • Reply Ilovebake December 19, 2016 at 10:43

      Jak najbardziej :)

    1 2

    Leave a Reply