Znajdź swój przepis

Mississippi Mud Pie

8 lutego, 2016

Mississippi mud pie to ciasto mocno czekoladowe o wyrazistych smakach. Spód z ciasteczek oreo połączonych z kakaowymi herbatnikami. Ciężkie, słodkie i wilgotne ciasto o smaku czekoladowym. Kolejna warstwa to budyń czekoladowym wykonany od podstaw w domu oraz na górę warstwa bitej śmietany. Dekoracja jest z gorzkiej czekolady. Nazwa Mississippi mud czyli błota mississippi to adekwatna nazwa do tego ciasta, które jest ciężkie, wilgotne z kilkoma warstwami. Smak jest rewelacyjny, a każda warstwa nadaje inny smak, który składa się na cudowne ciasto.

Ciasto najlepiej wykonać dwa dni wcześniej, aby mogło się schłodzić. Spokojnie po wykonaniu może leżeć kilka dni, ale należy pamiętać, aby owinąć je szczelnie folią. Bita śmietana w kontakcie z powietrzem bardzo szybko się psuje.

Budyń możesz wykonać samodzielnie w domu lub użyć gotowego. Natomiast o wiele lepszy smak ma ten domowy wykonany na czekoladzie.

Ciasto czekoladowe jest cudowne w smaku. Mocne, wilgotne i słodkie. Idealne dla osób, które uwielbiają czekoladę.

Mississippi mud pie pomimo swojej nazwy może być idealne na walentynki. Jeden kawałek wystarczy, aby czuć nasycenie i słodycz dobrego deser.

Ciasto jest troszkę pracochłonne ponieważ zawiera kilka warstw, ale na pewno warto je wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

mississippi-mud-pie

MISSISSIPPI MUD PIE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 20 ciasteczek Oreo
  • 20 herbatników kakaowych
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ CZEKOLADOWY:

  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 4 żółtka
  • 40 g masła
  • 80 g czekolady deserowej

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • gorzka czekolada do dekoracji

* szklanka o pojemności 250 ml

** budyń domowy możesz zastąpić gotowym o smaku czekoladowym

Ciasteczka oreo mielimy razem herbatnikami. Następnie dodajemy przesiane kakao oraz roztopione masło, mieszamy. Dno formy o śr. 24 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) oraz boki wykładamy zmielonymi ciastkami. Wkładamy do lodówki na ok. 10 min. Po tym czasie pieczemy w temp. 170 C. przez 10 min, zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy razem masłem, zostawimy do wystudzenia. Przesiane kakao mieszamy razem z wodą. Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy tylko do połączenia. Wlewamy rozpuszczone kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy pozostały cukier. Chwilę miksujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Łączymy delikatnie z ciastem czekoladowym. Wykładamy na podpieczony spód i wkładamy rozgrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy przez około 40-45 min, środek powinien być lekko galaretkowy. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka chwilę miksujemy. Dodajemy cukry, przesiane kakao, mąkę. Cały czas miksując powoli wlewamy mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia masę i gotujemy przez 1-2 min. Do gorącej masy dodajemy masło oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy do połączenia, zostawiamy do wystudzenia. Zimną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na budyń i wkładamy na pół godziny do lodówki. Podajemy udekorowane startą czekoladą.

mississippi-mud-pie mississippi-mud-pie mississippi-mud-pie mississippi-mud-pie mississippi-mud-pie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. szosasucha says:

    Ufff Zrobiłam to ciasto :) Spędza się nad nim sporo czasu, ze względu na te wszystkie „schłodzić”, „odczekać” :) Wyszło bardzo smaczne, warstwa budyniowa jest mega pyszna. Spód niestety za bardzo się kruszył, nie dało się podać ciasta bez urwania jakieś jego spodniej warstwy. No i wydaje mi się, że lepiej jest je zrobić na 26 cm okrągłej blaszce, nie 24 cm, bo wyszłoby mi za wysokie. Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję za komentarz :)

  2. Alicja Z. says:

    Jeden gotowy budyń na na standardową ilość mleka wystarczy?

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że tak.

  3. ciasteczka oreo mielimy w calosci czy nalezy zeskrobac z nich ten krem mleczny i zmielic same ciiasteczka( gora i doł) :)

    1. Mielimy całe razem z kremem :)

    2. Dziekuje za szybka odpowiedz :) Zwiodl mnie kolor spodu tego ciasta bo nie przebija ten krem z ciasteczek oreo ;)

  4. Izabella A. says:

    Ciasto pracochłonne ☺ale smak rekompensuje wszystko. Rewelacyjny przepis ☺

  5. Mam pytanie, po upieczeniu ciasta, zrobiła się taka skorupka na wierzchu (taka jak przewaznie w biszkopcie) chyba powinnam ją zdąć przed nałożeniem budyniu?

    1. Ilovebake says:

      Nie zdejmuj jej ona nasiąknie masą i będzie miękka :)

  6. No cóż.. Ciasto bardzo czasochłonne ale warte poswiecenia odrobiny czasu. Było moja inspiracja na Walentynki dla męża.. cóż mogę powiedziec mąż zachwycony.. Smak powala naprawdę warto dziękuję za przepis :)

    1. Ilovebake says:

      Swietnie :) wyglada doskonale :)

    2. Dziękuję :)

  7. Wygląda po prostu bosko ! No i mam inspirację na Walentynki, jako, że mój mąż to zagrzały czekoladożerca :)

    1. Ilovebake says:

      Będzie zachwycony uwierz mi :)

  8. amandaricci-butikzprzepisami says:

    Mmmmm….. mocno czekoladowy! :) Pycha! :)

  9. Rety! Coś pięknego! Zresztą u Ciebie same pyszności. Twój budyń jaglany – rewelacja! Zamieściłam pod nim komentarz, ale przez niedopatrzenie wysłałam go jako anonim:) Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x