Rogaliki z marmoladą z tego przepisu są puszyste, delikatne i wilgotne w smaku. Następnego dnia zachowują swoją świeżość i można się nimi cieszyć dłużej. Do środka dodaj swoją ulubioną marmoladę i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Rogaliki z marmoladą zachowują dłużej swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta oleju. W przeciwieństwie do masła olej dłużej utrzymuje ciasto w świeżości i pomimo, że ciasto drożdżowe nie smakuje już tak samo nadal jest przepyszne.
Puszystość i delikatność rogalików uzyskasz między innymi dobremu wyrobieniu ciasta. Minimum 20 min intensywnego wyrabiania. Ciasto podczas wyrabiania zmięknie i wtedy będziesz wiedziała, że będzie idealne.
Rogaliki z marmoladą to jeden z moich ulubionych wypieków drożdżowych, których nigdy nie mam dość. Nie ma nic lepszego i prostszego od szklanki mleka, ciepłego rogalika prosto z piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki rogalików
- 500 g mąki tortowej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko całe
- 2 żółtka
- 60 g masła lub margaryny, roztopionej
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
- 1 mały słoiczek marmolady lub powideł
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), cukry, sól, ciepłe mleko, jajko razem z żółtkami i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy w kilku porcjach roztopione masło (może być lekko ciepłe) i zaczynamy wyrabiać. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Całkowity czas wyrabiania powinien wynosić ok. 20 min. Ciasto zostawiamy w misce na ok. 1-1,5 godz szczelnie owinięte folią spożywczą w dosyć ciepłym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części. Na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy ciasto na około 2-3 mm grubości okrąg. Wykrawamy trójkąty, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady. Zawijamy od szerszej ku węższej stronie. Zostawiamy przykryte folią na ok. 20-25 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.