Znajdź swój przepis

Rogaliki z marmoladą

24 lutego, 2016

Rogaliki z marmoladą z tego przepisu są puszyste, delikatne i wilgotne w smaku. Następnego dnia zachowują swoją świeżość i można się nimi cieszyć dłużej. Do środka dodaj swoją ulubioną marmoladę i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.

Rogaliki z marmoladą zachowują dłużej swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta oleju. W przeciwieństwie do masła olej dłużej utrzymuje ciasto w świeżości i pomimo, że ciasto drożdżowe nie smakuje już tak samo nadal jest przepyszne.

Puszystość i delikatność rogalików uzyskasz między innymi dobremu wyrobieniu ciasta. Minimum 20 min intensywnego wyrabiania. Ciasto podczas wyrabiania zmięknie i wtedy będziesz wiedziała, że będzie idealne.

Rogaliki z marmoladą to jeden z moich ulubionych wypieków drożdżowych, których nigdy nie mam dość. Nie ma nic lepszego i prostszego od szklanki mleka, ciepłego rogalika prosto z piekarnika.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

rogaliki

ROGALIKI Z MARMOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko całe
  • 2 żółtka
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 mały słoiczek marmolady lub powideł

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), cukry, sól, ciepłe mleko, jajko razem z żółtkami i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy w kilku porcjach roztopione masło (może być lekko ciepłe) i zaczynamy wyrabiać. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Całkowity czas wyrabiania powinien wynosić ok. 20 min. Ciasto zostawiamy w misce na ok. 1-1,5 godz szczelnie owinięte folią spożywczą w dosyć ciepłym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części. Na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy ciasto na około 2-3 mm grubości okrąg. Wykrawamy trójkąty, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady. Zawijamy od szerszej ku węższej stronie. Zostawiamy przykryte folią na ok. 20-25 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

rogaliki  rogaliki rogaliki rogaliki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wczoraj zrobilam z jednej porcji i zniknely na momencie. Dzisiaj robie jeszcze raz ???? pyszne !

  2. Rogaliki pycha, delikatne, puszyste..mega…w ciągu 30 min dzieciaki zjadły wszystkie ????

  3. Wyszły przepyszne robiłam z podwójnej porcji nadziewałam budyniem i nutellą. Obłędne ????

    1. A może Pani napisać przepis na zaczyn do tych rogalików bo chcę je właśnie zrobić ????

    2. aneta Autor says:

      Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i drożdże :) odstawić na 15 minut pod przykryciem.

  4. Rogaliki rewelka. Ciasto idealne.

  5. Hej rozumiem że piekarnik góra -dol ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  6. Przepis super. Rogaliki miękkie i długo zachowują świeżość.

  7. Trochę ciepłego mleka , łyżka cukru dodajemy drożdże i jak sie już rozpuszcza na okolo 15 minut do ciepłego miejsca pod przykryciem

  8. Przepis super, nie wyszly tak kruche jak robi moja babcia, ale bardzo smaczne ???? jedyna uwaga taka ze strony laika – nie ma informacji jak zrobic zaczyn ze swiezych drozszy ????????‍♀️ Pozdrawiam

  9. Najlepszy przepis na rogaliki

  10. Witam, jak zrobić zaczyn z drożdży świeżych?

  11. Tak myślałam. ☺️Dziękuję ☺️☺️

  12. W przepisie pisze żeby wymieszać jajko z jedną łyżka mleka jako dodatkowo. W jakim celu???

    1. aneta Autor says:

      Chodzi o posmarowanie wierzchu, aby ładnie się zarumieniły :)

  13. Czyli dodanie oleju ma znaczenie…
    Zapomniałam dodać oleju i temu 2-3 h po upieczeniu zrobiły się twardsze ;/ a na nasteont dzien to juz w ogóle, szkoda bo wyszły i były smaczne:)

  14. Własnie zrobiłam i pychotka :)

  15. Rogali są moje ulubione a czy można przygotowane rogaliki wstawić do lodówki i na drugi dzień piec?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale tylko ciasto formowanie zostaw przed pieczeniem :)

  16. Jolanta S. says:

    Nie znam nikogo, kto nie lubiłby rogalików – ich nie da się nie kochać:)

  17. amandaricci-butikzprzepisami says:

    Wspaniałe! :) Ale bym sobie zjadła teraz jednego do kawki! :)

  18. Agnieszka S. says:

    Moja mama piekła mi takie rogaliki jak byłam dzieckiem, pyszności.

  19. Cudownie wyglądają ! Jak ja dawno nie jadałam już takich domowych rogalików
    :{

    1. W przepisie jest dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka. Do posmarowania czy jak?

  20. Cudowne zdjęcia ;) Lubię takie rogaliki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x