Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Inne

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Luty 26, 2016 , 25437 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto francuskie ze szpinakiem, szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Całość tworzy genialny smak, który możesz urozmaicać dodając swoje ulubione dodatki. Koperty francuskie są idealne na obiad z chrupiącą sałatą polaną sosem lub jako przekąska. Koniecznie należy je podawać prosto z piekarnika.

Sos beszamelowy jest neutralną bazę, która podbija smak szpinaku, sera i szynki. Ser żółty możesz zastąpić innym swoim ulubionym, a szynkę zamienić np. na kurczaka.

Ciasto francuskie ze szpinakiem jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Sos możemy wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce. Ciasto francuskie koniecznie musi być prosto z lodówki, aby było chrupiące po upieczeniu. Posmarowane lekko roztrzepanym jajkiem możesz oprószyć np. siemieniem lnianym lub czarnuszką i dalej postępować według przepisu.

Bardzo pyszny i prosty sposób na obiad i do tego ciekawie wyglądający.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

ciasto francuskie ze szpinakiem

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM

ILOŚĆ: 6 sztuk

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:

  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100 g szynki konserwowej
  • 2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego
  • 100 g żółtego sera

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 275 g domowego
  • 1 jajko wymieszane z łyżką wody

Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę oraz sól i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 min, cały czas mieszając. Wlewamy w niewielkich porcjach mleko cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż zacznie wrzeć i gęstnieć. Na koniec dodajemy szpinak i szynkę, zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie przekrawamy na sześć kawałków. Na środek każdego nakładamy sos oraz pokrojony na kawałeczki ser. Każdy róg lekko zlepiamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 minut, aż do zarumienienia skórki. Podajemy ze świeżą sałatą.

Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania przepisu.

ciasto francuskie ze szpinakiem
ciasto francuskie ze szpinakiem
ciasto francuskie ze szpinakiem

Komentarze

  • Odpowiedz kasia Marzec 1, 2016 at 12:31

    witam. czy świeży szpinak można zastąpić mrożonym??

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 1, 2016 at 18:57

      Tak, ale wcześniej go wyjmij, rozmroź i dodaj do sosu odciśnięty lekko z wody.

    Dodaj komentarz