Znajdź swój przepis

Ciasto francuskie ze szpinakiem

26 lutego, 2016

Ciasto francuskie ze szpinakiem, szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Całość tworzy genialny smak, który możesz urozmaicać dodając swoje ulubione dodatki. Koperty francuskie są idealne na obiad z chrupiącą sałatą polaną sosem lub jako przekąska. Koniecznie należy je podawać prosto z piekarnika.

Sos beszamelowy jest neutralną bazę, która podbija smak szpinaku, sera i szynki. Ser żółty możesz zastąpić innym swoim ulubionym, a szynkę zamienić np. na kurczaka.

Ciasto francuskie ze szpinakiem jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Sos możemy wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce. Ciasto francuskie koniecznie musi być prosto z lodówki, aby było chrupiące po upieczeniu. Posmarowane lekko roztrzepanym jajkiem możesz oprószyć np. siemieniem lnianym lub czarnuszką i dalej postępować według przepisu.

Bardzo pyszny i prosty sposób na obiad i do tego ciekawie wyglądający.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

ciasto francuskie ze szpinakiem

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM

ILOŚĆ: 6 sztuk

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:

  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100 g szynki konserwowej
  • 2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego
  • 100 g żółtego sera

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 275 g domowego
  • 1 jajko wymieszane z łyżką wody

Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę oraz sól i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 min, cały czas mieszając. Wlewamy w niewielkich porcjach mleko cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż zacznie wrzeć i gęstnieć. Na koniec dodajemy szpinak i szynkę, zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie przekrawamy na sześć kawałków. Na środek każdego nakładamy sos oraz pokrojony na kawałeczki ser. Każdy róg lekko zlepiamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 minut, aż do zarumienienia skórki. Podajemy ze świeżą sałatą.

Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania przepisu.

ciasto francuskie ze szpinakiem ciasto francuskie ze szpinakiem ciasto francuskie ze szpinakiem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Malwina says:

    Do tej pory korzystałam z Pani przepisów na ciasta, … ba, nawet nie wiedziałam, że publikowała Pani również inne przepisy. Ale te „kopertki” są fenomenalne!!

  2. witam. czy świeży szpinak można zastąpić mrożonym??

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale wcześniej go wyjmij, rozmroź i dodaj do sosu odciśnięty lekko z wody.

    2. A ma Pani jakieś sugestie co do proporcji w zakresie zamiany na mrożony?

    3. aneta Autor says:

      Warto dodać tak 1/3 paczki. Wcześniej rozmrozić i podsmażyć do odparowania wody.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x