Znajdź swój przepis

Sernik z budyniem (drezdeński)

7 marca, 2016

Sernik z budyniem (drezdeński) to pyszne połączenie trzech warstw. Kruche ciasto, sernik oraz lekka jak puszek warstwa budyniowa. Genialny w smaku, słodki i niezwykle prosty w wykonaniu.

Kruche ciasto można wykonać wcześniej i upiec. Warto je wcześniej wyrównać np. szklanką lub butelką, aby tak jak u mnie nie pojawiały się fale. Jest to tylko efekt wizualny bo w smaku ciasto jest pyszne i kruche.

Sernik wykonujemy w tradycyjny sposób i nie ma tutaj udziwnień. Ważne, aby sernik piec w niższej temperaturze, aby nie zaczął nam mocno pękać podczas pieczenia. Niższa temperatura to zawsze dłuższy czas pieczenia, możesz także ten sernik upiec w kąpieli wodnej i będzie wtedy gładki.

Warstwa budyniowa jest wykonana na domowym budyniu na żółtkach, który jest o wiele smaczniejszy. Oczywiście możesz wykonać wersję na gotowym, wtedy dodaj więcej żółtek do ciasta kruchego, a białka wykorzystaj do budyniu.

Sernik z budyniem okazał się hitem, smak był niesamowity i niezwykle do tego przepis jest niezwykle prosty. Polecam wypróbować taką wersję.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik-z-budyniem

SERNIK Z BUDYNIEM (DREZDEŃSKI)

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 400 ml mleka
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mleko podgrzewać razem z masłem oraz solą, aż do rozpuszczenia składników. Żółtka miksujemy razem z cukrem oraz ekstraktem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Do masy z żółtek wlewamy powoli gorące mleko cały czas mieszając. Ponownie przelewamy do garnuszka i mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z budyniem.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wylepiamy ciastem. Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Podpiekamy w temp. 190 C przez około 10-15 min do lekkiego zarumienienia.
Zmielony twaróg miksujemy z cukrami, jajkami, skórką z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 min. Następnie na wierzch lekko ściętego sernika bardzo delikatnie wykładamy budyń. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40-50 min. do lekkiego zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu sernik zostawiamy na 30 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na 1-2 godz. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Sernik wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, następnie polewamy lukrem z przepisu (wszystkie składniki mieszamy razem).

sernik-z-budyniem sernik-z-budyniem  sernik-z-budyniem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Zulu K. says:

    Wygląda znakomicie ! Jak klasyczny sernik, który często podawany jest w cukierniach :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x