Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

Marzec 18, 2016 , 492800 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

  • Odpowiedz Low M. Sierpień 20, 2019 at 12:39

    Hej! Skorzystam tym razem z Twojego przepisu, bo w innym na 4 pieczenia 3 razy był zakalec. Mam natomiast pytanie. Piszesz o 250g masła na ciasto. Mam akurat 2 kostki masła ale po 200g. Mogę dorzucić 100g margaryny do tego masła czy lepiej nie mieszać?

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 20, 2019 at 14:22

      Hej, możesz i nie powinno to wpłynąć na ciasto :)

  • Odpowiedz Kawainka K. Kwiecień 21, 2019 at 17:36

    Z powodu braku małej keksówki piekłam w podłużnym prodiżu. Wyrosła tak, że góra lekko przypaliła się o pokrywę – piękna i pyszna! Wilgotna i delikatnie cytrynowa – fantastyczna❤

  • Odpowiedz Nindza Styczeń 13, 2019 at 16:58

    A ja zrobiła wszystko wg przepisu i po pieczeniu 40min nadal w środku ciasto. Praktycznie cala z wierzchu zarumieniona a w środku lejaca ????

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 14, 2019 at 08:34

      W takim wypadku trzeba dalej piec, aż do suchego patyczka.

  • Odpowiedz xxx Marzec 30, 2018 at 09:57

    Hej Kochana! Robiłam wczoraj tą babkę dwa razy i dwa razy mi nie wyszła, co prawda urosła i się przyrumieniła ale w środku surowa. Musiałam piec 10-15 min dłużej żeby środek doszedł ale wierzch spalony. Żeby było ciekawiej ciasta robiłam z dwóch różnych mąk i w dwóch różnych keksówkach jedna 21 cm druga dłuższa chyba 26-27 cm :( nie wiem dlaczego, piekarnik działa normalnie nówka sztuka dwuletni inne ciasta wychodzą normalnie a tu taki klops. Co mogło być przyczyną?

  • 1 4 5 6

    Dodaj komentarz