Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

March 18, 2016 , 694908 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

  • Reply Ula March 20, 2016 at 22:47

    Czy można z tego przepisu upiec małe babeczki? Ile czasu należy je wówczas piec w piekarniku i ile stopni?

    • Reply Ilovebake March 21, 2016 at 08:46

      Hej, spokojnie możesz je upiec w formie babeczek. Po około 20 min zobacz patyczkiem czy ciasto jest suche :)

  • Reply Paulina C. March 18, 2016 at 22:49

    a tu w całej okazałości :) dziękuję za kolejny pyszny przepis ! :*

    • Reply Ilovebake March 19, 2016 at 07:37

      Super Ci wyszła :)

  • Reply Paulina C. March 18, 2016 at 21:24

    A to moja dzisiejsza babeczka cytrynowa z Twojego przepisu :) (trochę się przypiekła ale to wina piekarnika ;)

  • Reply Ania March 18, 2016 at 17:31

    Dzisiaj ja zrobiłam, zaraz jak trafiłam na przepis.Przepyszna :)

    • Reply Ilovebake March 18, 2016 at 18:12

      Dziękuję :)

  • Reply Zulu K. March 18, 2016 at 11:49

    Bardzo lubię babkę cytrynową ! Jestfenomenalna nie tylko na święta, ale i bez żadnej konkretnej okazji :)

    • Reply Ilovebake March 18, 2016 at 18:12

      To prawda :)

    1 2 3 10

    Leave a Reply to Ania Cancel Reply