Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

March 18, 2016 , 734517 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

  • Reply ania December 20, 2016 at 10:50

    W przepisie jests sok z cytryny, ale nie widzę w jakiej ilości. Przypuszczam, ze z jednej calej cytryny? Proszę o odp bo właśnie jestem w trakcie przygotowywania się do pieczenia :)

    • Reply Ilovebake December 20, 2016 at 20:12

      Dokładnie :)

  • Reply Anita D. November 18, 2016 at 18:23

    Zrobiłam w formie muffin i wyszły przeeepyszne! :)

  • Reply Yokka999 September 17, 2016 at 16:18

    Przepyszna :) moja pierwsza babka w życiu i sukces!

    • Reply Ilovebake September 17, 2016 at 21:17

      Piękna :)

  • Reply Monika K. March 23, 2016 at 15:17

    czy można tą babkę upieć w formie wysokiej, takiej do babki właśnie, czy tylko w keksówce?

    • Reply Ilovebake March 23, 2016 at 15:29

      Możesz także w formie na babkę :)

  • Reply Andzia March 21, 2016 at 16:46

    Hej :) A jakie są wymiary keksówki?

    • Reply Ilovebake March 21, 2016 at 16:51

      około 24 cm na 10 cm

      • Reply Andzia March 21, 2016 at 17:02

        Dziękuję ;)

    1 2 3 4 10

    Leave a Reply