Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

March 18, 2016 , 695083 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

  • Reply Asia April 11, 2020 at 14:11

    Wykonałam wszystko według przepisu, w piekarniku była piękna, wysoka babka, a po wystudzeniu mega opadła (do 4 cm wysokości) :-( czym może być to spowodowane?

  • Reply Ola April 10, 2020 at 23:14

    Ciasto przepyszne. A jak wyroslo????????????
    Przepis polecam, szybko się robi, a potem można się nią rozkoszować przy południowej kawce ????

  • Reply Magdalena April 10, 2020 at 19:48

    Pierwszy raz w zyciu pieklam babke cytrynowa… I odrazu wyszla swietna I w smaku I konsystencji. Odkrylam nie dawno ten przepis I do dzis zawsze wychodzi. Wszyscy goscie zachwyceni. Napewno skorzystam z innych przepisow.

  • Reply Iwona April 10, 2020 at 17:42

    Ile soku z cytryny?

  • Reply Joanna April 10, 2020 at 15:53

    Pytanie – jakie mieszadlo uzyc do miksowania? Dziekuje.

  • 1 7 8 9 10

    Leave a Reply