Znajdź swój przepis

Babka Zebra

21 marca, 2016

Babka Zebra to jeden z najprostszych i zarazem przepysznych wypieków. Idealna na Wielkanoc, po przekrojeniu robi wrażenie biało-czarnymi paseczkami jak u zebry. Babka jest słodka, wilgotna i delikatna w smaku. Polałam ją polewą z gorzkiej czekolady, ale można użyć także mlecznej wtedy jeszcze nabierze słodszego smaku. Taka wersja na pewno będzie smakowała dzieciom.

Babka Zebra w mojej wersji jest troszeczkę inna. Mianowicie pasy ciemnego ciasta rozrzedziłam wodą, aby była płynniejsza od jasnej masy. Uzyskałam w ten sposób babkę gdzie jasna część jest ładnie wyrośnięta, natomiast pasy ciemnego ciasta stworzyły ciasto tzw. Brownie. Lekko zakalcowe, ciężkie i mięsiste. Obie warstwy się ze sobą połączyły i dały niebanalny przepis na babkę.

U mnie w domu ciasto zebra jest uwielbiane prze mamę i babcię. Przede wszystkim za to, że jest bardzo proste, super puszyste i do tego słodziutkie. Zazwyczaj robimy wersję klasyczną, ale jak wszystko z czasem się nudzi i potrzeba lekkiej odmiany.

Przepis na babkę Zebrę jest klasyczny, ale możesz wykonać ją również w ten inny sposób jeśli lubisz Brownie.

Babka jest przepiękna po przekrojeniu i nigdy do końca nie wiadomo jak te paseczki uformują się już w cieście. Zawsze jest to swego rodzaju zaskoczenie.

Babka Zebra to fajny pomysł na Wielkanoc, ale nie tylko. Spokojnie można ją upiec każdego innego dnia i co ważne na drugi dzień smakuje równie dobrze. Pyszna, prosta i piękna babka.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka przepis

BABKA ZEBRA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220 ml wody (może być gazowana)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADĄ:

  • 70 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

** Jeśli chcesz, aby masa ciemna była mocno ścięta tzw. brownie rozrzedź ją wodą, aby była płynniejsza.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąki miksujemy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i chwilę miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszając tylko do połączenia. Do masy naprzemiennie dodajemy olej, wodę oraz przesiane mąki miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia. Składniki dodajemy w kilku porcjach. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesianą mąkę, a do drugiej kakao. Mieszamy tylko do połączenia (obie masy powinny być identyczną konsystencję).
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Na dno formy wykładamy po dwie łyżki jasnej masy, następnie dwie łyżki ciemnej, aż do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 170 C przez 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Babkę na 15 min zostawiamy w ciepłym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i po godzinie wyciągamy babkę. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wyciągamy z formy. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i na 2-3 min zostawiamy. Mieszamy i polewamy babkę.

babka przepis babka przepis babka przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszkaa says:

    nie za słodka,do herbaty w sam raz :)

  2. Agnieszkaa says:

    Jeśli robimy z wodą,to ciemna jest w wersji brownie,patyczek będzie musiał być suchy? :)

    1. Ilovebake says:

      tak :)

  3. Robiłam taką rok temu, ale moja nie wyszła tak ładnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x