Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Rolady

Rolada biszkoptowa Raffaello

Kwiecień 12, 2016 , 42029 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Rolada biszkoptowa Raffaello o pysznym smaku kokosowym. Rolada jest lekka z cudownym kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Wiórki świetnie dopełniają smak kremu i nadają intensywnego aromatu. Bardzo prosty deser, który wykonasz naprawdę szybko.

Bazą do rolady jest biszkopt, który wykonujemy cienki na dużej blaszce zazwyczaj wykorzystujemy tą z piekarnika. Biszkopt krótko się piecze i tutaj nie martwimy się o opadanie. Jeszcze gorący zwijamy razem ze ściereczką wcześniej oprószoną cukrem kryształem, aby nic nie przywierało. Zostawiamy do wystudzenia i mamy gotową bazę do kremu. Prawda, że proste.

Krem na bazie kremówki oraz mascarpone jest genialny, prosty i jeden z najsmaczniejszych. Do niego dodajemy wiórki kokosowe oraz Malibu. Krem jest przepyszny w połączeniu z biszkoptem. Super aromatyczny i lekki zarazem.

Rolada biszkoptowa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą. Słodka, lekka, kokosowa rolada to idealny deser na przeróżne okazje rodzinne lub po prostu na niedzielny obiad.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rolady.

rolada biszkoptowa

ROLADA BISZKOPTOWA RAFAELLO

SKŁADNIKI NA ROLADĘ BISZKOPTOWĄ:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka Malibu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • ściereczka kuchenna do zwinięcia biszkoptu

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną masę razem z solą. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i chwilę miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na mniejszych obrotach tylko do połączenia. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką od szerszej strony. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z mascarpone ubijamy, aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz Malibu. Miksujemy chwilę do połączenia. Większą część masy wykładamy równomiernie na cały biszkopt. Zwijamy od szerszej strony. Koniec rolady powinien być pod spodem. Smarujemy pozostałym kremem i oprószamy wiórkami. Owijamy folią i wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

rolada biszkoptowa
rolada biszkoptowa
rolada biszkoptowa
rolada biszkoptowa
rolada biszkoptowa

Komentarze

  • Odpowiedz Izejszyn2016 Grudzień 30, 2016 at 21:32

    Moja pierwsza rolada. Troche na yt ogladlam jak ja na sciereczke przełożyć, i zwinac. Kiedy przeszlam do dziela to rach ciach i juz zawinieta. Dzięki nasaczeniu nie pekla. Przepis w zakladkch i mysle ze na nastepna impreze zas zagosci rolada

  • Odpowiedz Kasia Maj 7, 2016 at 17:29

    Witam!
    Robiłam tą roladę 2 razy. Za pierwszym pominęłam poncz i wyszła idealna za drugim zrobiłam poncz i biszkopt przy zwijaniu mi popękał…
    Pozdrawiam!

    • Odpowiedz Jula Maj 11, 2016 at 07:50

      Chcialam ja piec na weekend ale po tym komentarzu nieco sie obawiam :(

      • Odpowiedz Ilovebake Maj 11, 2016 at 07:54

        Wszystko zależy od tego, aby dokładnie zwinąć gorący biszkopt w ręcznik kuchenny :) Ps. jeśli sie obawiasz pomiń poncz chociaż mi nigdy od ponczu nie popękała.

  • Odpowiedz Klaudia Kwiecień 16, 2016 at 13:37

    A co ponczem ? Nasaczamy nim biszkopt? :)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 16, 2016 at 15:32

      Dokladnie :)

  • Odpowiedz Wisienka1398 Kwiecień 12, 2016 at 16:56

    Czy najpierw ubijamy na sztywno kremówkę, czy miksujemy od razu z serkiem?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 12, 2016 at 17:15

      Od razu z serkiem :)

  • Odpowiedz Zulu K. Kwiecień 12, 2016 at 12:39

    Wygląda pysznie – taka puchata :)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 12, 2016 at 17:16

      Dzieki :)

    Odpowiedz na „Wisienka1398Anuluj odpowiedź