Znajdź swój przepis

Ciasto Kubuś

21 kwietnia, 2016

Ciasto Kubuś to duże zaskoczenie smaku dzięki połączeniu ciasta z sokiem. Biszkopt, masa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekkim posmaku pomarańczowym. Całość wieńczy połączenie Delicji pomarańczowych z galaretką o tym samym smaku. Dzieci będą zachwycone, a dorośli przekonają się do nowego smaku.

Ciasto jest niesamowite w smaku i chociaż przez długi czas patrzyłam na nie sceptycznie to w ostateczności skradł moje serce. Muszę tutaj wyznać, że nie lubię soków przecierowych i nigdy ich nie piję. Natomiast w takiej postaci odpowiada mi i smakuje.

Ciasto jest na bazie biszkoptu, ale jeśli chcesz uzyskać wersję ciasta bez pieczenia wystarczy użyć np. okrągłych biszkoptów bądź podłużnych. Efekt będzie nie mniej smaczny, a wykonasz ciasto o wiele szybciej.

Galaretki możesz rozpuścić przed rozpoczęciem ciasta, wtedy nie będziesz musiała na nie czekać, aż stężeją.

Krem Kubusiowy, czyli cały gwóźdź programu to bardzo proste połączenie soku, który zagęszczamy budyniami. Nie dodawałam  więcej cukru, ponieważ dla mnie sok był odpowiednio słodki. Natomiast jeśli lubisz słodsze dodaje 1-2 łyżki. Smak Kubusia możesz dowolnie komponować, tutaj nie ma ograniczeń. Ja bazowałam na marchewkowym z dodatkiem jabłka i pomarańczy.

Krem śmietankowy połączyłam z galaretką, która ładnie ustabilizowała masę i dodała fajnego posmaku pomarańczy.

Wierch ciasta dekorujemy Delicjami i wylewamy galaretką.

Ciasto Kubuś jest lekkie, słodkie i zaskoczy na pewno niejedną osobę, która nie jest przekonana do tych połączeń. Pomarańcza fajnie podkręca smak i nadaje świeżości, przez co ciasto nie jest mdłe.

Idealne na przeróżne okazje domowe, ale nie tylko. Fajnie sprawdzi się w letnie dni lub dla osób, które szukają nowych pomysłów na ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kubuś przepis

CIASTO KUBUŚ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ:

  • 1 l soku Kubuś lub innego
  • 3 budynie waniliowe, proszek

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • opakowanie Delicji np. pomarańczowych
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 600 ml gorącej wody

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułka. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy. Resztę soku zagotuj, następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem. Mieszaj, aż do zagotowania. Gorący krem wylej na biszkopt, owiń folią i zostaw do wystudzenia.
Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę, pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę. Wykładamy na krem z Kubusia. Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

ciasto kubuś przepis ciasto kubuś przepis ciasto kubuś przepis ciasto kubuś przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dla osób które lubią gramatury 😛
    Biszkopt cukier 120g, mąka pszenna 55g, skrobia ziemniaczana 25g, reszta jak w przepisie. Ciasto jest proste i bardzo efektownie się prezentuje

  2. W przypadku wykorzystania biszkoptów podłożonych, należy zalać gorąca masa czy lekko ostudzic? Zastanawiam się czy biszkopty się nie rozmięka całkowicie od goracego

    1. Lekko ostudzić :)

  3. A jaki smak Kubusia użyć?

    1. aneta Autor says:

      To juz zależy od ulubionego smaku :)

  4. aneta Autor says:

    Białka a żółtka dodajemy później

  5. Dzień dobry,
    Niestety krem śmietankowy mi nie wyszedł. Za pierwszym razem wszystko mi się zważyło, za drugim miało dziwną konsystencję i nie smakowało mi. Zrobiłam bez kremu zobaczymy co mi wyjdzie

  6. Piekarnik termoobieg czy góra dół?

    1. aneta Autor says:

      Góra dół

  7. Witam
    Budynie po 40g czy 64g?

    1. aneta Autor says:

      Po 40 g

  8. Czy myśli Pani, że można by dać część kubusiowo-budyniową na samą górę? Poszukuję ciasta, które będzie miało pomarańczowy kolor :) pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że nie powinno być problemów :)

  9. Ewelina G. says:

    Budynie mają być na 0,5 l czy większe?

  10. A jakie proporcje na większą blachę? :)

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy podwoić składniki :)

  11. Ciasto bardzo smaczne i pięknie się prezentuje. Idealne dla dzieci. Nie za słodkie, nie za kwaśne:) Przepis jest bardzo dokładny więc nie było możliwości, aby się nie udało (zjedzone w 1 dzień)! :))

  12. cookiemonster says:

    O! To coś dla mnie! Uwielbiam Kubusia a ciastko prezentuje się wyśmienicie :)

    1. Dzięki :)

  13. Szkoda, że nie natknęłam się na ten przepis wcześniej, akurat takiego ciasta szukałam. Upiekłam z innego bloga Kubusia, niestety okazał się niewypałem… Masy były inne. Tego Twojego Kubusia muszę koniecznie spróbować!!!

  14. amanda-butikzprzepisami says:

    Wygląda niezwykle delikatnie – i ten piękny kolor! :) Fajnie, że można zrobić też wersję na biszkoptach :)

  15. Słyszałam o tym cieście. Bardzo podobne jest też Shrek, ale tamto z zielonego soku i galaretki ;)

    1. Shreka już kiedys robilam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x