Znajdź swój przepis

Sernik potrójnie czekoladowy

25 kwietnia, 2016

Sernik potrójnie czekoladowy z dodatkiem białej, mlecznej oraz gorzkiej czekolady. Pyszny deser, który nie wymaga pieczenia i wykonujemy go błyskawicznie. Lekki, delikatny i idealny dla fanów czekolady.

Sernik możemy wykonać na biszkoptach okrągłych, podłużnych, biszkopcie pieczonym lub na spodzie z herbatników. Wybór należy do Ciebie i warto wybrać opcję, którą najbardziej lubisz. Ja wykonałam sernik na biszkoptach okrągłych, które możesz dodatkowo nasączyć np. mocną herbatą.

Masy serowe wykonujemy poprzez podzielenie na trzy części i dodanie do każdej innego smaku czekolady. Warto do tego użyć wagi kuchennej, aby warstwy miały podobną gramaturę.

Sernik potrójnie czekolady nie jest za słodki, ponieważ nie przepadam za bardzo słodkimi deserami. Jeśli lubisz słodsze serniki wystarczy dodać po 2 łyżki cukru pudru do każdej masy. Ja dodatkowo udekorowałam sernik startą czekoladą o trzech smakach.

Sernik jest przepyszny, warstwy pięknie wyglądają po przekrojeniu i idealny na lato, ponieważ nie wymaga pieczenia. Jeśli robisz go akurat w sezonie na letnie owoce możesz udekorować dodatkowo np. malinami, wiśniami lub jagodami. Dodatkowo podkręcisz smak czekolady, a sernik zyska dodatkowo na jeszcze ładniejszym wyglądzie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

sernik czekoladowy

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg sera półtłustego, trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • biszkopty okrągłe
  • czekolada do dekoracji

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Czekolady rozpuszczamy (każdy smak oddzielnie) w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Ser o temp. pokojowej dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy części dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy. Do jednej części dodajemy białą czekoladę, do następnej mleczną i do trzeciej gorzką. Każdą część miksujemy tylko do połączenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dzielimy na trzy części i dodajemy do mas serowych.
Biszkopty układamy w tortownicy o śr. 24 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem). Do części z gorzką czekoladą dodajemy 1/3 żelatyny cały czas miksując. Masę wykładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. Do części z mlecznej czekolady dodajemy powoli kolejną część żelatyny i miksujemy. Wykładamy łyżką na tężejącą warstwę z gorzkiej czekolady, ponownie wkładamy do lodówki. Dokładnie tak samo postępujemy z ostatnią częścią masy serowej z białą czekoladą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Podajemy udekorowany startą czekolada (u mnie o trzech smakach jak sernik).

sernik czekoladowy sernik czekoladowy sernik czekoladowy sernik czekoladowy sernik czekoladowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wypróbowałam. Wyglada super. A jezeli chodzi o smak… dałam po 2 lyzki cukru pudru do kazdej masy i jeszcze nie byl wystarczajaco slodki jak dla mnie, za kwasny :D wiec osobiscie na mnie jakiegos wielkiego wrazenia nie zrobil ten sernik, ale to tylko moja opinia, wszyscy dookoła baaardzo chwalili :)

  2. ciasto wygląda wspaniale, natomiast smakuje średnio. spodziewałam się czegoś lepszego.

  3. Świetne ciasto, na pewno wypróbuję przepis. A ten ser to taki bez dodatków czy już od razu posłodzony, czy np. z wanilią?

  4. Wygląda smakowicie, chyba muszę przetestować :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x