Znajdź swój przepis

Babeczki Oreo

18 maja, 2016

Babeczki Oreo to połączenie kakaowych muffinek, w których zatopione jest ciasteczko oraz kremu śmietankowego z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. Babeczki są przepyszne i łączą w sobie wiele smaków. Babeczki są dosyć ciężkie, natomiast sam krem jest przepyszny, delikatny z pokruszonymi ciasteczkami. Cudowny deser dla osób, które przepadają za tymi ciastkami, ale także dla osób, które poszukują niestandardowych smaków i połączeń.

Muffinki kakaowe są z przepisu Nigelli Lawson i świetnie nadają się jako baza do cupcakes. Wilgotne, kakaowe o dosyć intensywnym smaku. Do muffinek na dno dodajemy ciasteczko oreo lub podobne i w ten sposób możemy zaskoczyć gości lub dzieci, które na pewno nie będą się spodziewały takiego dodatku. Ciasteczko i muffinka doskonale pasują i śmiało można je połączyć.

Krem jest na bazie kremówki oraz serka śmietankowego Philadephia. Jeśli nie dostaniesz go w swoim sklepie zastąp go innym gęstym serkiem śmietankowym, koniecznie zmielonym.

Krem jest słodki z dodatkiem zmielonych ciasteczek, które świetnie podkręcają smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.

oreo cupcakes

BABECZKI OREO

SKŁADNIKI NA BABECZKI

ILOŚĆ: około 15 sztuk

SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka philadelphia lub innego śmietankowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g zmielonych ciastek oreo lub podobnych

DODATKOWO:

ok. 15 ciasteczek oreo lub podobnych

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Następnie dodajemy do suchych składników cukier. Mleko mieszamy razem jajkiem, olejem, ekstraktem i wlewamy do suchych składników. Miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy tak jak u mnie na zdjęciach sztywnych papilotek. Na dno każdej foremki wkładamy ciastko i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i ścinamy lekko wierzch muffinek jeśli powstało wybrzuszenie.
Kremówkę razem z serkiem miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Na koniec mieszamy z rozdrobnionymi dobrze ciasteczkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy tworząc na początku duże okręgi i raz po raz zmniejszając ku górze.

oreo cupcakes oreo cupcakes oreo cupcakes oreo cupcakes

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zamienić mleko na maslanke?

  2. halinamojegotowanie says:

    Babeczki idealne, a papilotki świetnie dopełniają ten wystrój :-)

  3. Babeczki wyglądają FANTASTYCZNIE. Pewnie już niedługo ich spróbuję. Jestem tylko ciekawa gdzie kupuje Pani te piękne papilotki?

    1. Ilovebake says:

      Kiedys kupiłam je przez allegro :)

  4. gdzie Pani kupuje foremki papierowe do mufinek z tym stywnym brzegiem?

    1. Ilovebake says:

      Przez allegro :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x