Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką

20 maja, 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką ma piękny kolor, ale przede wszystkim jest niesamowicie smaczne. Kruche ciasto, budyniowa pianka o smaku malinowym oraz kwaśny rabarbar idealnie do siebie pasują. Szybkie do wykonania ciasto, które zadziwia swoim smakiem i kolorami.

Kruche ciasto wykonujemy bardzo szybko i nie można dopuścić do jego ogrzania. Wszystkie składniki błyskawicznie ze sobą łączymy i koniecznie przed pieczeniem chłodzimy. Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i upiec kiedy będziesz miała ochotę.

Pianka budyniowa jest niesamowicie smaczna. U mnie o smaku malinowym, ale może być również truskawkowa. Pięknie prezentuje się jej różowy kolor w połączeniu z rabarbarem. Pianka jest słodka i kontrastuje z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru.

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką to ciekawa propozycja w tym sezonie i na pewno warto ją wypróbować. Jeśli nie masz akurat pod ręką rabarbaru możesz go zamienić na inne owoce sezonowe. Tutaj możesz dowolnie mieszać smaki i łączyć z owocami według własnych smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.

kruche-ciasto-z-rabarbarem

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I RÓŻOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA RÓŻOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (40g), proszek
  • 1/2 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Rabarbar kroimy na kawałeczki (nie trzeba obierać) i oprószamy łyżką cukru, odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól, żółtka i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Na początku ciasto może nie chcieć się połączyć, ale jest to normalnie i należy dalej zagniatać, aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy dno formy (wym. 24×24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na pół godziny. Drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz.
Spód podpiekamy w temp. 190 C przez około 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 2 min. Następnie dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz wlewamy powoli olej. Piankę wykładamy na spód, układamy odsączony rabarbar i ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 190 C przez około 35-40 min. do zarumienienia wierzchu. Oprószamy cukrem pudrem.

kruche-ciasto-z-rabarbarem kruche-ciasto-z-rabarbarem kruche-ciasto-z-rabarbarem kruche-ciasto-z-rabarbarem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mi też nie wyszła różowa pianka tylko biała :( :( ????

  2. Czy budyń można zastąpić kiślem ?

    1. aneta Autor says:

      niestety nie probowalam wiec nie moge podpwiedziec

    2. Zrobiłam na chybił trafił z kiślem i wyszło , chciałam dodać zdjęcie ale nie wychodzi mi

  3. Agnieszka says:

    Jakiej firmy budyniu malinowego Pani użyła? Bo mi niestety nie wyszła różowa pianka mimo użycia budyniu malinowego.

    1. aneta Autor says:

      Niestety nie pamiętam :/

  4. Czy zamiast rabarbaru mogę dodać jabłka?

    1. Jak najbardziej :)

  5. halinamojegotowanie says:

    to musi być bardzo pyszne :-)

  6. amanda-butikzprzepisami says:

    Cudowna ta różowa pianka – ciacho pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x