Znajdź swój przepis

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

24 maja, 2016

Biszkopt z truskawkami tutaj w wersji z kremem budyniowym. Całość jest idealna na letni deser i bardzo prosta w przygotowaniu. Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy to murowany hit letnich przyjęć, spotkań i innych okazji rodzinnych, ale również pyszny deser na lato.

Biszkopt pieczemy z niewielką ilością oleju, aby go lekko nawilżyć. Nie dodawałam do swojego przepisu ponczu, ale jeśli lubisz spokojnie możesz go lekko nasączyć.

Bardzo ważne przy miksowaniu masła razem z budyniem jest temperatura składników. Masło i budyń miksujemy kiedy mają taką samą temperaturę pokojową. Budyń ewentualnie może być jeszcze lekko ciepły.

Kolejną ważną kwestią jest użycie masła dobrego jakościowo. Nie zastępuj masła margaryną, ponieważ wtedy jest raczej pewne, że Ci się zważy podczas miksowania. Masło dobrej jakości to gwarancja, że krem się uda. Podczas miksowania staraj się budyń dodawać małymi porcjami, nie przeciągając całego procesu. Małe porcje do połączenia z masłem i kolejna łyżka budyniu.

Biszkopt z truskawkami w takim połączeniu na pewno będzie smakował większości osób. Smaki się ze sobą bardzo dobrze łączą i truskawki nadają całości charakteru, przez co nie jest mdłe. Pyszny deser na lato.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.

biszkopt z truskawkami

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe, proszek (40g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 1/2 kg truskawek, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy mąki i bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
W 150 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt (można lekko nasączyć). Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym biszkopt z truskawkami biszkopt z truskawkami i kremem biszkopt z truskawkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy biszkopt można zrobić dzień wcześniej?

  2. Witam, zastanawia mnie sens smarowania formy do pieczenia masłem, a następnie wykładania jej papierem do pieczenia („smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia”)…

    1. aneta Autor says:

      Smarujemy po to, aby papier się nie przesuwał i trzymał się formy :)

  3. To ile w końcu tego budyniu? 1x40g czy 3x40g?

    1. aneta Autor says:

      3 x 40 g budyniu

  4. Biszkopt bez proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  5. 3 budynie smietankowe to raczej więcej niż 40g?

    1. aneta Autor says:

      chodziło o jeno opakowanie 40 g :)

  6. Na jakim program nastawić pieczenie? Góra dół czy termoobieg? ????

    1. aneta Autor says:

      gora-dół :)

  7. Super ciasto! Bardzo dobry przepis na biszkopt – zawsze się udaje :)

  8. Ciasto rewelacja ???? przepyszny biszkopt. Szybko znika ????Będzie często gościł w moim domu

  9. Ciasto robilam 2 krotnie z malinkami( wedlug mojego gustu) Przepyszne na kazda okazję. ????????

  10. Wszystko okey, tylko ten krem budyniowy przy takiej ilości masla wyszedł mi bardzo tłusty, a przez to średnio smaczny, ale może to kwestia gustu.

  11. Pierwszy raz robiony placek z galaretka :) jedno jest pewne będzie bez imponujacej galaretki , bo niestetu uciekla w biszkopt. Teraz zostala mi jedynie ocena smaku :D

    1. Dlatego ja po nałożeniu masy budyniowej wkładam na ok pół godziny do lodówki i jak już się trochę schłodzi to dopiero daję owoce i lekko tężejącą się galaretkę☺️

  12. Patrycja says:

    Biszkopt jest przepyszny! Uwielbiam go! Zawsze wychodzi, pycha????

  13. Monika L. says:

    Proszek do pieczenia jest zbędny w tym biszkopcie?

    1. Ilovebake says:

      Nie dodajemy do biszkoptu proszku :) Zastępuje go mąka ziemniaczaną :)

  14. Kamila P. says:

    Ciasto – super bardzo pyszne ale mi zwazyl się budyń :( nie wiem co mogło pójść nie tak. jednak zrobię te ciasto nie długo jeszcze raz ;)

  15. aleksandra says:

    Czy można użyć do tego ciasta mrożonych truskawek? oczywiście ułożyć je tuż przed wylaniem galaretki?

  16. amanda-butikzprzepisami says:

    Przepiękny deser – imponujący kolorami warstw! :) Ciekawa jestem tego biszkoptu na oleju (nigdy nie próbowałam) :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x