Znajdź swój przepis

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną (bez pieczenia)

1 czerwca, 2016

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną na spodzie z ciasteczek oreo. Tarta nie wymaga pieczenia i przygotujesz ją w błyskawicznym tempie. Bardzo prosty przepis, który składa się z kilku składników. Przepyszny smak w połączeniu ze świeżymi owocami.

Spód do tarty przygotowujemy na bazie ciasteczek oreo lub np. neo. Łączymy je z masłem i wykładamy równomiernie na spód oraz boki. Koniecznie przed podaniem należy 2-3 godziny ją schłodzić, aby spód się ze sobą połączył i dał się ładnie pokroić.

Warstwę śmietankową wykonałam na bazie kremówki i zagęściłam ją żelatyną, ale możesz zastąpić ją serkiem mascarpone. Natomiast według mnie idealnie pasuje dosyć ciężki spód z leciutką bitą śmietaną.

Owoce możesz dodawać właściwie dowolne. W sezonie będą pasowały truskawki, maliny, jagody, borówki itp. Natomiast zimą fajnie będą pasowały brzoskwinie z puszki, mango, kiwi.

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną to doskonały przepis na lato. Nie wymaga pieczenia i dużych nakładów czasu. Tartę można wykonać dzień wcześniej i podawać prosto z lodówki. Przepyszna z mocno słodkim spodem oraz leciutkim środkiem na bazie kremówki i do tego owoce sezonowe. Tarta z tego przepisu to mój hit tego lata.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta truskawkowa

TARTA Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA)

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 350 g zmielonych ciasteczek np. oreo lub neo
  • 100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek
  • biała czekolada do dekoracji

Zmielone ciasteczka miksujemy razem z masłem. Wykładamy dno i boki formy na tartę o śr. 24 cm dobrze dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę prosto z lodówki ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz całkowicie ostudzoną żelatynę. Wykładamy na tartę tworząc fikuśne kształty. Dekorujemy truskawkami i startą białą czekoladą. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godziny, aby warstwy dobrze stężały. Podajemy prosto z lodówki.

tarta truskawkowa tarta truskawkowa tarta truskawkowa tarta truskawkowa tarta truskawkowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. w jakiej ilosci wody rozpuscic zelatyne?

  2. Jak mam zmiksować te ciasteczka? Miksować z kremem czy bez kremu?

    1. Ilovebake says:

      Ciasteczka miksujemy z masłem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x