Znajdź swój przepis

Ciasto z buraków

22 czerwca, 2016

Ciasto z buraków o niesamowitej zawartości czekolady i przepysznym smaku. Mocno wilgotne, dosyć ciężkie o niewyczuwalnym smaku buraków z lekkim kremem śmietankowym. Bardzo ciekawa opcja do przemycenia cennym składników odżywczych.

Ciasto dzięki startym buraczkom zachowuje dłużej świeżość i nie traci wilgoci. Duża dawka czekolady sprawia, że ciasto jest niesamowicie czekoladowe i ma cudowny aromat.

Krem śmietankowy cudownie współgra z dosyć ciężkim ciastem. Dodaje lekkości i dodatkowo ma słodki smak. Na wierzch dodajemy starte wiórki czekoladowe, które przepięknie wyglądają na cieście. W wersji bardziej dietetycznej krem możesz zastąpić gorzką czekoladą lub zupełnie z niej zrezygnować.

Ciasto z buraków polecam dla osób, które uwielbiają mocno czekoladowe ciasta. Idealne dla mam, aby mogły zaserwować dla dzieci zdrową słodycz. Przepyszne na deser do kawy lub herbaty. Jeśli jeszcze nie próbowałaś takiego ciasta koniecznie wykonaj i poznaj ten świetny smak.

Prosty przepis, długo zachowuje świeżość i co najważniejsze przepyszny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto z burakami

CIASTO Z BURAKÓW

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 średnie buraki, surowe

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml

Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.

ciasto z burakami ciasto z burakami ciasto z burakami ciasto z burakami ciasto z burakami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. W ciastach marchewkowych, startą marchew trzeba odcisnąć, czy w tym przypadku buraki również?

    1. Nie ma takiej potrzeby :)

  2. Czy takie ciasto mozna mrozic? Ewentualnie ile mozna go trzymać w lodówce? Dzis będę piekła, wyglada oblednie!

  3. Hej czy cukier mogę zamienić na miód? Jeśli tak to ile?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie nie zmieniałabym :)

  4. Dzień dobry, ile kakao mogę dodać zamiast czekolady?

  5. Mam pytanko. Czy lekko podgotowane buraki mogą być? :)

    1. Tak, ale one mają już inna wilgotność niż surowe :)

  6. Czy wyszedł kiedykolwiek zakalec? Mam wielką ochotę na to ????

  7. Super przepis????fajnie że z warzywami ❤Moje dzieci nie przepadają za nimi,a w cieście wcinają aż huczy????Ciasta marchewkowe mam już wypróbowane,czas na buraki????

    1. Bardzo się cieszę :) pozdrawiam

  8. Niestety wyszedł zakalec????
    Choć w smaku bardzo dobry.

  9. Ciasto zrobione, wyszło super, dzieci udekorowały i z chęcią zjadły,

  10. piekarnik ustawiony na górę i dół ?

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie :)

  11. Ciasto wyszło niesamowicie pyszne!!! Polecam wszystkim :)

  12. Dziś mam zamiar wypróbować przepis, mam nadzieję, że się uda :)

  13. Ja piekłam bez :)

    1. Dziękuję tez upiekłam bez termoobiegu :) wyszło cudne a w smaku hmmmm pychotka :)

  14. Obłędne !

  15. Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczące sposobu ścierania czekolady. Jak Pani to robi, że wiórki są tej gramatury i tak ładnie się wywijają?

    1. Ilovebake says:

      Czekoladę ścieram (tzn. przeciągam po niej) obieraczka do np. ziemniaków. Czekolada musi być lekko miękką i wtedy tworza sie ladne spiralki i fajnie jesli czekolada jest gruba :)

    2. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x