Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik straciatella z malinami i nutellą

Lipiec 6, 2016 , 161830 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik straciatella z malinami i nutellą. Przepyszne połączenie kilku smaków, ale przede wszystkim bardzo prosty i błyskawiczny deser. Spód z nutellą, masa sernikowa z czekoladą oraz pyszne świeże owoce w galaretce. Niesamowity deser, który na pewno będzie hitem domowych imprez.

Spód na bazie herbatników połączonych z nutellą jest słodziutki z chrupiącymi herbatnikami, które z czasem lekko miękną. Po kilku godzinach w lodówce spód będzie twardszy i bardziej zwarty w konsystencji.

Masa serowa z kawałeczkami czekolady oraz dodatkiem ubitej kremówki jest delikatna w smaku i doskonale równoważy słodki smak spodu. Twaróg fajnie smakuje z czekoladą przez co smak nie jest mdły. Jeśli nie chcesz mielić twarogu możesz zastąpić go dobrym jakościowo serem z wiaderka.

Maliny idealnie pasują do czekolady i fajnie ożywiają smak. Pięknie wyglądają zatopione w galaretce i zachowują dłużej świeżość.

Sernik straciatella z malinami i nutellą to idealny letni deser, którym na pewno zaskoczysz gości. Doskonały dla dzieci, które uwielbiają nutellę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

straciatella

SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI I NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g zmielonych herbatników kakaowych
  • ok. 350 g kremu czekoladowego Nutella

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, potrójnie mielonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4-5 łyżek posypki czekoladowej lub startej czekolady (deserowej lub gorzkiej)

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml gorącej wody

Nutellę przez chwilę podgrzewamy i łączymy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy o śr. około 26 cm, wyrównujemy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz startą czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, łączymy z twarogiem. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy masę na spód i układamy maliny. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.

straciatella
straciatella
straciatella
straciatella

Komentarze

  • Odpowiedz Bronisława K. Lipiec 10, 2019 at 13:06

    Czy można użyć śmietany 36%?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 10, 2019 at 13:24

      Można :)

  • Odpowiedz Agnieszkaa Lipiec 15, 2017 at 08:21

    Wszystko według przepisu,stało całą noc w lodówce a masa serowa pływa i spodu nie widać. Co mogłam zrobić nie tak? Nie polecam. https://uploads.disquscdn.com/images/7c68e9604e75d347b274b77b1aa8f024e0c850360f1d66a02763d5f9a08a07fb.jpg

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 15, 2017 at 09:36

      Może to twaróg ? jakiego użyłaś?

      • Odpowiedz Agnieszkaa Lipiec 15, 2017 at 10:44

        Twarogu President.

      • Odpowiedz Agnieszkaa Lipiec 15, 2017 at 11:15

        Twaróg President.

  • Odpowiedz Magdalena Czerwiec 6, 2017 at 18:11

    jak długo sernik musi zostać w lodówce przed podaniem?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 6, 2017 at 19:18

      Minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc :)

  • Odpowiedz Ola Wrzesień 9, 2016 at 11:34

    Czy mogę użyć mrożonych malin do ciasta?

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 9, 2016 at 14:57

      Mrożone chciałabyś zalać galaretką?

      • Odpowiedz Manualnie N. Wrzesień 9, 2016 at 18:10

        Zaleje galaretka po rozmrozeniu tylko nie wiem czy takie się nadają. …

    1 2

    Dodaj komentarz